Photo by Andrew Chin/Getty Images

Brajan Feri prodao polovinu svog muzičkog kataloga

Frontmen grupe Roxy Music Brajan Feri prodao je 50 odsto svog muzičkog kataloga u ugovoru sa Iconic Artist Group.

Dogovor uključuje niz sredstava iz Ferijeve muzičke karijere, uključujući njegov solo rad, kao i rad iz njegovog vremena sa Roxy Music. Iconic Artists Group je takođe stekla polovinu pevačevih tonskih snimaka, izdanja i prava na ime, sliku i sličnost. Kompanija nije otkrila nikakve finansijske detalje ugovora, ali je rekla da će „razvijati i proširiti muzičko nasleđe renomiranog umetnika na nove generacije fanova“.

Govoreći o ugovoru, Feri je rekao: „Drago mi je što radim sa svima u Iconic-u na pronalaženju novih načina da podelim svoju muziku sa svetom. Uzbuđen sam što vidim koje se mogućnosti otvaraju“.

Predsednik Iconic Artist-a Džimi Edvards dodao je izjavu, nazvavši Ferija „pravim muzičkim pionirom koji je spojio umetnost, modu i rokenrol u zadivljujući i postojan zvuk“.

Roxy Music u Londonu 5. jula 1972. (Photo by Brian Cooke/Redferns)

U Roxy Music-u i u svojoj solo karijeri zajedno, Feri je objavio 24 albuma za više od 50 godina. Dok je bio u engleskom rok bendu, pevač je napisao skoro sve pesme grupe počevši od njihovog istoimenog debija iz 1972. do njihovog osmog i poslednjeg LP-a, „Avalon“ iz 1982. Roxy Music je najpoznatiji po svojim hitovima kao što su „Love Is the Drug“, „All I Want Is You“, „Virginia Plain“, „Dance Away“, „Avalon“ i „More Than This“.

Roxy Music je bio jedan od bendova koji su bili pioniri žanra novog talasa. Bend je predstavljao Ferijev jedinstveni vokal i jedno vreme je čak i Brajan Eno bio klavijaturista benda. Postali su jedan od najvažnijih dela svog vremena.

Ferijeva solo karijera takođe se dogodila u isto vreme kada i njegov rad sa Roxy Music. Počelo je sa ‘These Foolish things’ iz 1973. i nastavilo se do ‘Bitter-Sweet’ iz 2018. Njegov LP „Boys And Girls“ iz 1985. zaradio je prvo mesto na britanskim top listama nakon objavljivanja.

Pevač je poslednji koji se pridružio spisku izvođača grupe Iconic Artists Group koji uključuje Rod Stjuart – koji je prodao svoj katalog za skoro 100 miliona dolara, The Beach Boys, Cher, Linda Ronstadt, Džo Koker, Dean Martin & Crosby, Stills & Nash kolege iz benda Dejvid Krozbi, Stiven Stils i Grejem Neš, između ostalih.

Izvor : NME.com