Wed. Oct 27th, 2021

P!nk (Photo by Mauricio Santana/Getty Images).

BRITANCI OBJAVILI LISTU NAJIZVOĐENIJIH MUZIČARKI U 21. VEKU

Britanska kompanija za licenciranje muzike PPL objavila je da je P!nk najizvođenija muzičarka 21. veka u Velikoj Britaniji i nalazi se na vrhu top 20 liste.

Lista kompanije PPL obavljena je povodom obeležavanja četvrtog izdanja Nacionalnog dana albuma koji će se održati u subotu 16. oktobra, čime se odaje počast ‘umetnosti albuma’, a ove godine će kroz format albuma istaći umetnice i njihov veliki doprinos muzici i kulturi.

Postojeća lista sastavljena je od ekskluzivnih podataka o koriščenju muzike i emitovanju s britanskih radio stanica i televizijskih kanala.

Madonna je zauzela visoko drugo mesto, a kroz svojih 14 studijskih albuma učvrstila se kao jedna od najuticajnijih i najuspešnijih muzičarki svih vremena. Na trećem mestu se neočekivano našla Katy Perry, čiji je treći album ‘Teenage Dream’ jedan od najpopularnijih albuma 2010-ih. Komercijalni uspeh albuma je bio apsolutan jer se čak pet pesama pojavilo na prvom mestu Billboardove Hot 100 liste. To je ujedno drugi album u istoriji koji je postigao ovaj podvig, posle albuma ‘Bad’ Michael Jacksona.

Na četvrto mesto se smestila Riahnna, peto je pripalo Lady Gagi, a tek šesto britanskoj pevačici Adele. Zanimljivo je da je po toj listi vidljivo da čak prvih pet mesta drže američke muzičarke, a tek šesto britanska pevačica. Uz nju se na deveto mesto smestila britanska ženska grupa Little Mix dok je sedmo mesto pripalo Beyonce, osmo Kylie Minogue, a deseto Whitney Houston.

Ipak, drugi studijski album Adele ’21’ jedno je od najuspešnijih izdanja svih vremena koje je prodato u više od pet miliona primeraka i postalo je najprodavaniji album 21. veka u Velikoj Britaniji. Takođe je osvojio nagradu album godine na dodeli nagrada Grammy i BRIT Awards. Little Mix su snimili šest studijskih albuma koji su svi uvršteni među prvih pet u Velikoj Britaniji, što ih čini prvom ženskom grupom koja je postigla ovaj podvig.

Čitajte više : 10 NAJMRAČNIJIH VIDEO SPOTOVA U ROCKU I METALU

Peter Lytem, glavni izvršni direktor PPL-a, povodom predstojećeg Nacionalnog dana albuma rekao je:

– Nacionalni dan albuma fantastična je platforma koja prikazuje važnost formata albuma i PPL je ponosan što je ove godine deo proslave s našom listom najizvođenijih muzičarki u ovom veku. Ova lista okuplja neverovatan niz talenata koji su snimili neke od omiljenih britanskih pesama, uključujući niz najvećih i najuticajnijih albuma svih vremena.

Pogledajte kompletnu listu 20  najizvođenijih muzičarki u Velikoj Britaniji u 21. veku:

 1. P!nk
 2. Madonna
 3. Katy Perry
 4. Rihanna
 5. Lady Gaga
 6. Adele
 7. Beyoncé
 8. Kylie Minogue
 9. Little Mix
 10. Whitney Houston
 11. Taylor Swift
 12. Sugababes
 13. Kelly Clarkson
 14. Dua Lipa
 15. Ellie Goulding
 16. Christina Aguilera
 17. Diana Ross
 18. Jess Glynne
 19. Rita Ora
 20. Ariana Grande

Izvor : Headliner.rs

Highwaystar Magazine radio