Budućnost Nišville festivala pod znakom pitanja

Ukoliko se situacija sa Covidom 19 popravi, Nišville 2021 će se održati od 6. do 15. avgusta 2021., odlučeno je na sednici Saveta festivala.

Na istoj sednici usvojen je i kompletan program ali i finansijski plan za 30 % manji nego poslednjih godina. Naša procena, rekao je direktor Nišvilla, Ivan Blagojević, da će ovo biti izuzetno teška godina i da se moramo prilagoditi teškoćama punjenja budžeta, kako Grada Niša, tako i ministarstava kod kojih apliciramo po konkursima. Naravno, moramo se prilagoditi i slabijoj zainteresovanosti sponzora i verovatnom padu prodaje ulaznica.

Direktor festivala je rekao da se, ukoliko korona potraje i tokom avgusta, razmišlja i o gašenju Nišvila.

U cilju opstanka festival, otpustićemo polovinu radnika od 1. januara, jer tokom ove godine nismo prihodovali dovoljno da isplatimo plate, poreze i doprinose zapošljenih. Svesni da nije realno očekivati bilo kakvu bespovratnu podršku države najznačajnijim festivalima ove zemlje, zatražili smo kredit kod Fonda za razvoj da bar premostimo ove dve teške godine, ali smo odbijeni uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima građana i fondacijama – iako smo imali validne garancije i dobru volju kabineta premijerke, zaključuje direktor festivala Ivan Blagojević.