Getty Images (2)

Čečenska Republika u Rusiji zabranjuje sve pesme koje su prebrze ili spore

U Ruskoj Republici Čečeniji, vlasti su donele novu zabranu kojom se kontroliše brzina muzičkih kompozicija, pa je sada sramota snimiti kompoziciju koja je prebrza ili prespora.

Prema CNN-u iz izveštaja ruske državne novinske agencije TASS, čečenski ministar kulture Musa Dadajev najavio je da će sve muzičke, vokalne i koreografske kompozicije sada biti ograničene na opseg od 80 do 116 otkucaja u minuti(BPM). Odluka je doneta na sastanku u petak (5. aprila).

„(Ja) sam objavio konačnu odluku, dogovorenu sa šefom Čečenske Republike Ramzanom Ahmatovičem Kadirovim, da od sada sva muzička, vokalna i koreografska dela moraju da odgovaraju tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti“, rekao je Dadajev. prema TASS.

Zašto je Čečenija ograničila brzinu muzičkih kompozicija?

Prema novoj direktivi, Dadajev je naveo da će sve muzičke kreacije sada biti usklađene sa “čečenskim mentalitetom i muzičkim ritmom” sa ciljem da „narodu i budućnosti naše dece donese kulturno nasleđe čečenskog naroda“.

Dalje razrađujući obrazloženje, naveo je Dadajev (prevodi The Guardian). „Pozajmljivanje muzičke kulture od drugih naroda je nedopustivo. Moramo doneti narodu i budućnosti naše dece kulturno nasleđe čečenskog naroda. To uključuje čitav spektar moralnih i etičkih standarda života Čečena.“

Što se tiče onoga što čini tradicionalnu čečensku muziku, mnoge domaće numere su više instrumentalne, a epske balade dobijaju puno pažnje.

Iako se u izveštaju navodi da će zabrana prvenstveno uticati na pop i tehno pesme, lako je videti gde bi ekstremni oblici metala takođe mogli da utiču, bilo da se radi o brzom, munjevitom radu na gitari ili nekim mračnijim, pogubnijim i trudging metal stilova.

The Moscow Times izveštava da će umetnici imati rok do 1. juna da ponovo napišu svaku novu muziku koja nije u skladu sa pravilom. Međutim, tek treba da se otkrije kako će se zabrana sprovoditi.