Photo : Doringo

ČudNoReĐe ima novi singl i spot – “Djeca korova”

Zagrebački kantautor ČudNoReĐe ima novi singl i spot pod nazivom “Djeca korova”.

Ognjen Bašić ČudNoReĐe je od onih na koje se svima poznata PR fraza “muzičar kojeg ne treba posebno predstavljati” nikako ne može primeniti. Ne samo zato što je, kako kažu “najpoznatiji nepoznati muzičar u Hrvatskoj”, pa ga eventualno brzo zaboravite jer se ne pojavljuje konstantno u medijima. Čak i da je “popularan”, “legendaran” ili “kultan” što (još) nije, i dalje bi ga svakim novim izdanjem trebalo posebno predstavljati, jer opis kojim ste ga prethodno predstavili vrlo verovatno neće vrediti za sledeće predstavljanje.

Nije predvidivo u kojoj će kombinaciji žanrova njegova nova pesma biti studijski izvedena te hoće li ČudNoReĐe delovati kao akustični kantautorski solo projekat, kao elektrizirani višečlani bend ili kao oboje. Poslednja postava benda sa kojom je snimio dva od ukupno tri albuma je šaptom pala još pre četiri godine i nakon toga ČudNoReĐe se nije službeno oglasi(l)o nikakvim novim muzičkim delima.

 

Photo : Doringo

ČudNoReĐe se ove godine vraća u autorsku formu pesmom “Djeca korova”. Ovoga puta se žanrovski ne radi ni o šansoni, ni o folku, ni rocku, ni nekakvom pop/rap/reggae hibridu već o melodičnoj punk rock pesmi koja priča o određenom segmentu današnjeg načina života omladinske supkulture, ali i ljudskog stanja svesti generalno. “Djeca korova su kopilad djece cvijeća začeta na smetlištu njihovih ideala izgorjelih pod stihijom kapitalističkog konzumerzima. Ona se socijalno afirmiraju podozrivim gledanjem na idealizam svojih hipi prethodnika te destrukciju vide kao konstruktivni poriv kroz koji pomalo i (auto)ironično slave vlastitu neuništivost”, pojašnjava autor pesme okvirnu (iako ne i jedinu) poentu teksta.

Ovoga puta se u nedostatku pratećih muzičara, ali sa željom da pesma bude studijski predstavljena u izvorno zamišljenom bendovskom aranžmanu odlučio sve instrumente koji podupiru vokalnu izvedbu (gitaru, bas i bubnjeve) da odsvira i snimi sam. Audio snimanje i produkciju te scenario, režiju, kameru i montažu videospota potpisuje Dinko Čvorić – Doringo.

Za četvrti album ČudNoReĐe tvrdi da će ugledati svetlo dana krajem godine. S obzirom da ne možemo predvideti koliko će to drugačije zvučati od svega do sada, moraćemo ga za nekoliko meseci ponovo posebno predstaviti. Do tada, poslušajmo kakvu pesmu nam je priredio za početak ovog leta.