Foto:Tanjug/Strahinja Aćimović

Nele Karajlić i Stefan Milenković spojili klasiku i rok i raspametili publiku na Tašu

Stefan Milenković i dr Nele Karajlić su predstavili publici na Tašmajdanu svoj prvi zajednički autorski projekat Rock el Clasiko.

Podršku umetnicima su davali i članovi Gudačke reprezentacije mladih i Neletov bend Osiromašeni uranijum.

Na Svetski dan muzike publika je prisustvovala neviđenom muzičkom, scenskom i umetničkom spektaklu, jer do sada niko na ovaj način nije spojio rokenrol i klasičnu muziku. Na bini se našao rock bend i gudači.

Nele Karajlić pred večerašnji koncert na Tašmajdanu najavio ludilo

– Tu je bila ključna Ana Krstajić, kompozitorka koja je sklanjala te šavove da se ne vidi gde jedno počinje, a gde se drugo završava. Ono što sam ja predlagao iz klasike nije tipično ali ima jednu veoma intenzivnu srž i onda smo to sklapali sa pesmama Zabranjenog pušenja i mislim da je to cela suština, to zajedničko srce koje kuca i koje prepoznaje svako ljudsko biće – rekao je ranije Stefan Milenković, proslavljeni violinista.

Koncert je započet uvodom koji su izveli violinista Milenković i gitarista Ivan Zoranović Kiza da bi prešli na opus “Zabranjenog pušenja” – prva numera “Fikreta” u spajanju sa nemačkim baroknim kompozitorom Johanom Pahelbelom.

– Hvala vam publiko, hvala veliko. Nisam imao toliko stroge roditelje čim su mi dali da se bavim muzikom, i da ovoliko skačem po bini. Ali moja majka je oduvek želela da ja sviram klasičnu muziku kao gospodin. I, evo me sada ovde, nakon 40 godina i kusur na sceni, našao sam svog prijatelja Stefana da počnem klasiku – objasnio je Karajlić i krenuo dalje energično u repertoar sa velikim hitom “Gile šampion” u efektnom i maštovitom spajanju sa Petrom Iljičem Čajkovskim.

Milenković je imao sledeći nastup bez Neleta, kada je uz svoj sastav eksplozivno odsvirao “Mađarsku rapsodiju” Franca Lista na oduševljenje publike na ispunjenom stadionu.

Milenković će uz svoje gudače svirati malo i Johana Sebastijana Baha, kao i slavnog argentinskog tango kompozitora Astora Pjacolu – “Leto” iz “4 godišnja doba”, dok je Nele predahnuo. Tokom sviranja virtuoza na violini, na video bimu kao slajd šou nizale su se Stefanove fotografije od malih nogu kad je bio čudo od deteta do savremenog trenutka kada je on dobio dete kao ponosni otac. – piše Nova.rs

Ogromna euforija je nastala na antologijskoj numeri “Bos ili Hadžija” kad je Karajlić lucidno ušetao usred publike, i uživao sa fanovima, a onda pozvao decu iz prvih redova da se popnu na binu sa njim i da zajedno otpevaju refren. Pesma “Zvijezda nad Balkanom” bila je pravi miks sa Antonijem Vivaldijem, i publika je brzo prihvatila taj koncept rokenrola u sudaru sa klasikom.

Stefan Milenković je apsolutno briljirao kada se prvi put javnosti predstavio i kao pevač sa kaubojskim šesirom i violinista u isto vreme na američkoj folk kantri numeri “The Devil Goes Down to Georgia” (1979) Čarlija Danielsa, u koktelu sa Neletovim izvođenjem pesme “Ibro dirka”. Iz perioda grupe sa Kusturicom, Nele se vratio još sa rok folk naslovom “Unza Unza Time” kao spoj sa Rimskim Korsakovim.

Za sam kraj dvočasovnog spektakla Stefan i Nele su trjumfovali sa kompozicijama “Tri ratna havera” kao miks sa Ludvigom van Betovenom i “Ženi nam se Vukota” uz spoj sa Johanesom Bramsom, uz snažan bis – ponovo ultimativni hit “Il si bos il si Hadžija” i legendarna “Balada o Pišonji i Žugi”, zaštitni znak “Zabranjenog pušenja”.

Osim koncerta na Tašmajdanu, Neleta i Stefana čeka dalje turneja po zemlji i regionu, i jedna od narednih stanica im je Kragujevac – Arsenal fest, koji će trajati od 30. juna do 2. jula.