Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra / Foto: Marc-Olivier Paquin/Unsplash

Da li nam se to vraćaju koncerti ? U Beogradu u februaru “čak” 10 koncerata!; Nemačka i Holandija imaju fondove od preko 250 miliona eura za festivale!

Polako se zakazuju koncerti i festivali u Beogradu, kao da se situacija lagano smiruje, i tokom februara nastupe će imati rok bend Negative, glumac Ivan Bosiljčić, sastav “(ne)normalni”, a u toku je i prvi festival Beogradske filharmonije koji će imati čak 10 koncerata sa različitim sadržajima i programima.

Kolarčeva zadužbina je sinoć proslavila 89. rođendan Velike dvorane koncertom Klavirskog dua koji čine Tamara Stefanović i Nenad Lečić.
Na programu su bila dela čuvenih kompozitora klasične muzike Igor Stravinski – “Posvećenje proleća” i Sergej Rahmanjinov – “Simfonijske igre, op. 45”.

Na istom mestu dve uzastopne večeri muzike Vlade Divljana biće priređene u nedelju i u ponedeljak, 7. i 8. februara, kada će grupa “(ne)normalni” i Prijatelji sprovesti publiku kroz najveće hitove velikog muzičara u solo karijeri i tokom popularne grupe “Idoli”.
Koncert u čast Vlade Divljana dovodi i goste – pre svega Zdenka Kolara, člana legendarnih “Idola” i vernog saradnika Vlade Divljana.

čitaj više : Koncert posvećen Vladi Divljanu 7. februara na Kolarcu

Pored Kolara, na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine i druge večeri zasviraće Sara Vučenović (violončelo) i Ljuba Miodragović (ukulele).

“Svetlosti pozornice” naziv je muzičkog spektakla u vidu kolažne forme na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, u subotu, 6. februara, povodom 24 godine od osnivanja tog privatnog pozorišta.
To veče će nastupiti soprani Branislava Podrumac i Mina Gligorić, a prate ih mladi tenori Dimitrije Cincar Kostić i Dušan Svilar.

Koncert je zamišljen kao spoj opere, operete, mjuzikla i klasičnih hitova iz 60-tih godina, a soliste će pratiti kvartet „Habanera“ i za klavirom Milivoje Veljić.

Branislava Podrumac je prisutna na sceni Madlenianuma u mjuziklima “Jadnici” i “Rebeka”, muzičkoj drami “Male tajne”, kao i opereti “Vesela udovica” (2020).

Dušan Svilar jedan je od najtalentovanijih mladih pevača, koji se afirmisao i kroz scenska dela, posebno mjuzikle “Tajna Crne ruke” Ljubiše Ristića i “Fantom u operi” u režiji Juga Radivojevića.

Kombank Dvorana će dve večeri uzastopno biti domaćin dva atraktivna muzička događaja.
Prvo će u subotu, 13. februara svirati rok sastav Negative na čelu sa pevačicom i kantautorkom Ivanom Peters, koji obeležavaju jubilej od 20 godina karijere.
Zapravo, rođendansku turneju povodom dve decenije postojanja počeli su krajem 2019. rasprodatim nastupima u zimskom klubu Novi BitefArtCafe, a onda je stigla 2020. godina i sve je apsolutno stalo.

čitaj više : Negative u Kombank Dvorani 13. februara

Istina, u kraćem periodu dozvole koncerata tokom pandemije, oduševili su publiku na Letnjoj sceni BitefArtCafe na Kalemegdanu i na smotri Beer fest bar na Adi Ciganliji.

Ivana Peters i ekipa iz benda prošetaće publiku kroz četiri studijska albuma i karijeru od 20 leta, koja nije imala kontinuitet, odnosno pravili su pauze i nezvanično se raspali.
Sada su ponovo na sceni i planiraju da tu ostanu koliko god publika to bude želela.

Dan Zaljubljenih 14. februara na ovoj pozornici biće u znaku glumca Ivana Bosiljčića, na koncertu “Naše veče”, kao spoj recitovanja poezije, glume i svirke.

Sveži povratnik iz Rusije, gde godinama snima TV serije i filmove, Bosiljčić se veoma uželeo svoje publike, te je stvorio novi vid koncepta svojih pesničko-muzičkih večeri.
Te noći na programu će biti stihovi Sergeja Jesenjina, Šarla Bodlera, Milana Rakića, Konstanstina Simonova.

Proslavljeni glumac osim prestonice svoje večeri poezije i muzike održavao je u Novom Sadu, Skoplju, Podgorici, celoj Srbiji i regionu, i na dalekim prostranstvima – Norveška, Austrija, Švajcarska, Kanada, Švedska i Island.

Osim toga, Holandija, uz Nemačku i Austriju, planira povratak koncerata i festivala za leto 2021.

Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale.

Grupi evropskih zemalja koje su pozvale svoje kompanije u muzičkoj industriji da pokrenu organizaciju koncerata i festivala u drugoj polovini 2021. godine, pridružila se i Holandija, pripremajući organizatorima garantni fond za rad bez finansijskog rizika otkazivanja.

Kako je navela holandska ministarka kulture Ingrid Van Engelshoven, a prenosi ugledni IQ Mag, Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posetilaca.

čitaj više : Eksperiment u Luksemburgu mogao bi da pomogne da se koncerti „pripreme za povratak“

– Ovaj fond je svetlo na kraju tunela za organizatore festivala. Mogu se osloniti na garanciju u kojoj je rezervisano najmanje 300 miliona evra. Industrija događaja zastala je već duže vreme zbog korone, te je potrebna garancija da bi se vratila na pravi put – izjavila je tom prilikom ministarka Van Engelshoven.

Ovim potezom Holandija se pridružuje Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, koje su već osigurale slične fondove “teške” i do nekoliko milijardi evra, dok, s približavanjem festivalske sezone, manifestacione industrije u Velikoj Britaniji, Danskoj i Francuskoj snažno lobiraju za iste programe kod svojih vlada.

Podsetimo, Vlada Republike Nemačke krajem prošle godine je pozvala organizatore koncerata i festivala da počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

čitaj više : Druga studija otkriva da koncerti „nisu mesta zaraze“ korone ; SAD se nadaju koncertima od februara

– Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće leto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine – izjavio je tim povodom nemački ministar finansija Olaf Scholz, te dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

Ovakvi potezi deo su optimizma koji se širi festivalskom i koncertnom industrijom sa najavama da će zahvaljujući vakcinaciji i brzim testovima, ovog leta doći do vraćanja masovnih događaja širom planete. Ovo je očekivanje i vodeće muzičke korporacije u svetu, Live Nation čije su cene akcija nedavno dostigle istorijski maksimum od 76.54 američkih dolara. Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale, te na taj način otpočeti oživljavanje manifestacione industrije.

HL/Izvor: telegraf.rs

Da podsetimo, na Novom Zelandu je pre oko dve nedelje održan koncert sa oko 20.000 ljudi, što je i kod njih najveći koncert od početka epidemije. Više o tome možete pročitati ovde.