Tue. Nov 30th, 2021

Da li znate koja je jedina pesma u kojoj je Jimmy Page odsvirao bass za Led Zeppelin ?

Uloge unutar Led Zeppelina bile su istovremeno relativno fluidne i potpuno postavljene u kamenu temeljcu.

Nepogrešiva postava pevača Robert Planta, Jimmy Page-a na gitari, John Paul Jones-a na basu i John Bonham-a na bubnjevima bila je večna i s njom se ne treba šaliti. Međutim, bilo je prostora za manevrisanje unutar tih parametara.

Sva trojica instrumentalista su na različitim tačkama doprinosili pratećim vokalima, a Bonham je zauzeo istaknuto vokalno mesto tokom nastupa uživo u pesmi “The Ocean“, a Jones u duetu sa Plantom na “The Battle of Evermore“ tokom druge polovine karijere benda. Jones je takođe bio njihov klavijaturista, često se prebacujući između basa i klavijatura tokom koncerata. I Jones i Page su povremeno uzimali mandolinu kada je bend postajao akustičan, dok je gitarista takođe odsvirao bendžo liniju na “Gallows Pole“ sa “Led Zeppelin III”.

Ipak, kada su u pitanju primarne uloge članova, nikada jedan drugom nisu otimali posao. Niko se nije borio sa Plantom da peva glavne vokale, niko nije mislio da bi mogao da odsvira bolje bubnjeve od Bonhama, niko nije mogao da pokida solo poput Page-a, i niko nije mogao da odsvira bas kao Jones. U retkom bendu gde za svakog člana opravdano možemo da tvrdimo da je najbolji svih vremena na svom instrumentu, zašto biste se petljali u savršenu dinamiku?

Ipak, to se dogodilo samo jednom, i to je bila kombinacija eksperimentisanja i rada do kasno. U pesmi sa albuma “Led Zeppelin III” pod nazivom “That’s the Way“ Page je odsvirao brojne instrumente koje inače nije svirao, uključujući i steel gitaru i cimbale.

Dok je dorađivao numeru, Jones je uzeo mandolinu i dodao je radi folklornog aranžmana. U ovom trenutku nije postojao nikakav poseban plan za dodavanje bas linije, a pošto je bilo kasno kada se aranžman u potpunosti sastavio, Jones je odlučio da ide da spava. Tek nakon njegovog odlaska, Page je odlučio da želi još dubljih tonova.

„Radio sam gomilu dosnimavanja i bio sam jako uzbuđen. John Paul Jones je otišao kući, pa sam stavio i bas deo na pesmu! ” – Page objašnjava u Light and Shade. “To se nije dešavalo često, verujte mi!”

Sigurno nije bio slučaj da je Page namerno zamenio Jonesa ili ulogu koju je odigrao. Istina, to je jednostavno bio slučaj da je Page donio odluku u zadnji čas i dovršio svoju viziju na najjednostavniji mogući način. Page i Jones su imali snažno međusobno poštovanje još od dana sesija, a Page više nikada nije zalutao u domen sa četiri žice na ploči Led Zeppelina.

Highwaystar Magazine radio