Tue. Nov 30th, 2021

David Coverdale objasnio zašto je pozvao Dina Jelusića u Whitesnake

U julu prošle godine Whitesnake je objavio da je za svoju predstojeću turneju angažovao hrvatskog pevača i multiinstrumentalistu Dina Jelusića.

Jelusić je član multi-platinaste prodajne grupe Trans-Siberian Orchestra, a ranije je bio deo Dirty Shirley-a (sa legendarnim George Lynchom), Animal Drive-a(koji je nažalost raspušten) i snimao sa mnogim drugim. Osim što je frontmen, njegov glavni instrument su klavijature, ali takođe svira bas, gitaru i bubnjeve. Završio je muzičku akademiju i bavio se pozorištem.

Čitajte više : David Coverdale se povlači sa turneja nakon oproštajne turneje Whitesnake-a koja bi trebala da usledi sledeće godine

Upitan u novom intervjuu za Antihero Magazine kakva će biti Dinova uloga na poslednjoj turneji Whitesnake-a, vođa benda David Coverdale rekao je: „Biće razlog zašto imam dvojicu gitarista.

„Uvek sam gledao Whitesnake kao orkestar“, objasnio je. “Ne vidim kao bend. Ne želim da dvojica gitarista sviraju potpuno istu pesmu na isti način, ili samo harmonije, želim dvojicu suprotnih gitarista … imate zapaljivog Joel Hoekstru, potpuno različitog od naelektrisanog Reb Beacha. I ovo ne kažem da bih omalovažavao Michelea [Luppi, klavijaturista Whitesnake-a]. Michele je potpuno siguran. Obožavam ga i ono što donosi Whitesnake-u.

„Godine 2019. Dinov bend je svirao pre nas u Zagrebu, pa sam rekao:„ Ko je to, jebote? “ I hteo sam da kažem: “Vau, to dete je super.” A Joel je rekao: “Da, radio sam s njim u Trans-Siberian Orchestra. On je sjajan momak.” A ja sam rekao, ‘Taj tip je zmija, ortak.’ A ja sam rekao: “Ne govori ništa. Držaću oči i uši na njemu.”

“Dakle, mislim da će to biti fantastično”, dodao je Coverdale. „Imaću orkestar klavijatura za mnogo pesama Whitesnake-a koje su velike epske pesme, koje se čine orkestralnim i bez orkestra na bini sa nama.

“Mislim, momak je sjajan, jedva čekam da pevam sa njim. Već imam tri pevača koji su dovoljno dobri da budu frontmeni, sa Michael Devinom i Michele Luppijem i Reb Beachom; oni su zaista odlični pevači. Šta nije u redu sa tim da ćemo imati još jednog? I mislim da je super momak. On trenutno ima zakonske probleme, ali talenat, vera i hrabrost će uvek pobediti. I jedva čekam da počnemo sa probama, zaista ne mogu. Biće mi veoma uzbudljivo dodavanje još jednog začina u već dobar koktel. ”

Prošlog meseca, Dino je rekao Monici Moreiri za More Than Words o svom angažmanu sa Whitesnake-om: „Pa, David je spomenuo da bi voleo da me odveze [do] svoje kuće i da bi voleo da napišemo neke pesme za Whitesnake.

“Sviraću klavijature. Baviću se pratećim vokalom. Sviraću gitare na nekoliko pesama”, objasnio je. “I to je koliko ja znam.”

Na pitanje da li je na neki način pomalo tužan što zna da će ovo verovatno biti oproštajna turneja Whitesnake-a, Dino je rekao: “Pa, ne. Svaki bend ima datum isteka. Whitesnake traje već 40, 50 godina. Više od 40 godine – od ’78. ili ’77., kada je izašao prvi album. Ali ponosan sam što sam poslednji član Whitesnake-a ikada. Kada vidite momke koji su svirali u ovom bendu. Imali ste Jon Lorda. Imali ste Don Aireya, pa ste imali Timothija Drurija, Michele Luppija i mene. To je pet klavijaturista grupe Whitesnake. Bilo ih je još nekoliko koji su svirali uživo – da, Paul Mirkovich je 1994. svirao. Da, bilo ih je još par. Ali, da, to je definitivno lep deo istorije u nastajanju. ”

Čitajte više : Dino Jelusić je novi član Whitesnake-a

Dino je rekao da su na njega uticali Whitesnake i Coverdale od malih nogu.

“Izuzetna mi je čast što sam deo jednog od mojih omiljenih bendova svih vremena”, rekao je on. “Da dobijem telefonski poziv od Davida Coverdalea nešto je o čemu svaki pevač i muzičar moje generacije može samo sanjati; i dalje se osećam potpuno nadrealno. Jedva čekam da počnem sa Whitesnake-om i, kako mi je sam veliki DC rekao, da zvuku ovog čuvenog benda dam deo svog identiteta. ”

29. oktobra Whitesnake će objaviti ponovo remasterovan i remiksiran CD i LP deluxe izdanje “Restless Heart”, zajedno sa neobjavljenim demo i studijskim izdanjima i DVD -om.

Coverdaleu su 2017. kolena zamenjena titanijumom nakon što je bolovao od degenerativnog artritisa. Kasnije je objasnio da je imao toliko bolova zbog artritisa u kolenima da mu je to otežalo sposobnost nastupa uživo.

Whitesnake su najavili i neke od datuma predstojeće svetske turneje vezane za Evropu, na kojim će im specijalni gosti biti grupe Europe.

Highwaystar Magazine radio