Deep Purple – “Whoosh!” – 50+ godina hard roka

IZVOĐAČ – DEEP PURPLE ALBUM – “WHOOSH!”                  DATUM OBJAVLJIVANJA : 7.8.2020.                                  OCENA : 8,5/10

U zavisnosti od toga koja ste generacija, ovaj album ste definitivno drugačije doživeli(ćete doživeti). Deep Purple je bend koji je apsolutno legendaran, i sa pravom je tako.

Ne računajući pauzu od 8 godina, sam sastav postoji više od pola veka, odnosno 50 godina. Sada, 2020. godine, vratili su se u javnost sa svojim 21. studijskim albumom: “Whoosh!“ koji je doneo veliki odjek, albumom koji će verovatno zadovoljiti većinu posvećih obožavatelja engleskog benda.

Oni koji su bili na koncertu u Beogradu prošlog decembra mogli su videti i čuti kako “matorci” i dalje praše. Iskreni da budemo, nas su veoma prijatno iznenadili.

Sa 13 numera, “Whoosh!” je, mogli bismo reći, dugačak album. Međutim, mali broj pesama traje dugo. Ono što je zanimljivi jeste da je sastav postao sažetiji u svom izražavanju, i da su samo dve od ovih 13. pesama duže od pet minuta, što im je ranije bila svakodnevnica, da tako kažemo. Novija sklonost konciznom, kratkom, upečatljivim tekstovima i pesmama izgleda da je povezana sa producentom Bobom Ezrinom, koji je radio na njihova poslednja tri albuma.

Obeležje izdanja je i klasičan hard rok zvuk, uz vidljive primese progresiv roka, bluz roka, prihodelik roka, kao i u malim nijansama progresiv i hevi metala. Zaista je zapanjujuće kako je bend čiji članovi u proseku “broje” 70ak godina uspeo da objavi ovako energičan album.

“Throw My Bones” otvara album sa “groovy” gitarom Stevea Morsea, koja nam prenosi osećaj ’70ih godina u meri koliko je to moguće. Snažni, jedinstveni glas Iana Gillana i dalje je zaista sjajan. Sledi „Drop The Weapon“, koju oslikava jednostavan i efikasan hard rockom. Riff gitare je glavni, ali i klavijature Don Airey-a pokazalo se da utiču mnogo i čine njihove pesme  nezaboravnim. Ritam deo, odnosno basista Roger Glover i bubnjar Ian Paice oet su pokazali svoju tačnost, posebno u pesmi “And The Address”.

Fanovi koji čeznu za za Richiejem Blackmoreom verovatno će zauvek stajati iza svog mišljenja, koje je apsolutno opravdano, ali bez obzira na to, preporučujemo svim dugogodišnjim fanovima benda da čuju “Whoosh!”, genijalni album od glave do pete. Vreme definitivno nije usporilo Deep Purple.

Celo izdanje možete čuti na plejlisti ispod.

Pisao : Rastko Tomić