Preminuo Martin Birch, producent bendova Iron Maiden, Deep Purple, Whitesnake…

Martin Birch, koji je producirao devet albuma Iron Maiden-a – kao i albume Deep Purple-u, Rainbow-u, Whitesnake-u i Black Sabbath-u – umro je u 71. godini.

Vest je potvrdio David Coverdale (Birch je bio producent prvih šest albuma Whitesnake-a) :

“Teškog srca upravo potvrđujem da je preminuo moj veoma drag prijatelj i producent Martin Birch”, napisao je Coverdale na Tviteru. “Martin je bio ogroman deo mog života … pomagao mi je od prvog susreta, sve do albuma “Slide It In“. Moje molitve i misli su upućene njegovoj porodici, prijateljima i obožavateljima.”

Birch je imao naviku da radi sa bendovima duži vremenski period. Producirao je svaki album Iron Maiden od “Killers” iz 1981. do “Fear of the Dark” iz 1992., i bio je inžinjer zvuka ili producent gotovo desetak albuma Deep Purple-a. Takođe je potpomogao u sastavljaju Black Sabbath-ovih albuma sa Ronnie Jamesu Diom “Heaven and Hell” i “Mob Rules”, ali i bio inžinjer na pet albuma Fleetwood Mac-a i producirao tri albuma Rainbow-a.

U intervjuu za časopis Best, iz 1983., Birch je objasnio zašto više voli da radi sa istim umetnicima. “Svakako mislim da iz benda možete izvući maksimum samo ako ga dobro znate, vrlo dubinski”, rekao je. “Poneki producenti koji naprave album sa bendom, a zatim pređu na drugi bend, najčešće urade nešto prilično plitko. Rezultati su uvek sjajni, odlični u to vreme, ali kasnije shvatite da prave boje benda nisu izašle na videlo i da album brzo gubi prestiž. ”

Producent je uvek bio skroman sa svojim tehničkim veštinama, pri čemu je veliki deo svog uspeha prikazivao sposobnosti povezivanja i komunikacije sa umetnicima. “Ne smatram se super poznavaocem tehnike, ono što radim je meni prilično jednostavno, ali činjenica da sam naviknut na bendove sa kojima radim pomaže mi da odmah znam šta žele, ili čak šta mogu da postignu, čak i ako sami to jasno ne shvate “, rekao je za Best. “Ili mi možda bendovi veruju u dugim vremenskim periodima samo zato što me smatraju posebno simpatičnim likom!”