Photo : Ana Popović / Highwaystar Magazine

Električni orgazam stiže u Suboticu

Legendarni beogradski bend Električni orgazam ove godine proslavlja 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma, i tim povodom nastupiće u Subotici.

Koncert će biti održan u klubu Mladost (Harambašićeva 4) u petak, 24. septembra sa početkom od 21 sat.

“Jako sam srećan što nastupamo u Subotici, jer znamo da i na krajnjem severu Vojvodine imamo dosta fanova koje jako dugo nismo videli. Od našeg poslednjeg samostalnog nastupa u Subotici prošlo je više od 10 godina, i sada dolazimo da to nadoknadimo i odsviramo dva sata odličnog rokenrola!”, poručuje Gile pred koncert u Subotici.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine nakon koncerta grupe Leb i sol u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime Električni orgazam predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

“Tog dana bili smo na koncertu grupe Leb i sol. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i Električni orgazam”, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

Električni orgazam je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa Hipnotisanom piletu, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka Hipnotisano pile više ne postoji, a da je Električni orgazam postao glavni i jedini bend.

“Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert Električnog orgazma kao predgrupa Hipnotisanom piletu, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend”, seća se Gile.

Od tada je prošlo više od 40 godina, i za to vreme Električni orgazam je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice po ceni od 1000 dinara su u prodaji i mogu se kupiti u klubu Mladost (Harambašićeva 4) svakog dana osim nedelje posle 19 sati.

Sve prethodno kupljene ulaznice za koncert 4. aprila prošle godine važiće za novi termin bez prepravke, a oni kojima novi termin ne odgovara mogu ulaznice vratiti u klubu najkasnije do 15. septembra.