Photo: Promo

Film “YU grupa – Trenutak sna“ od 16. novembra u bioskopima širom Srbije

Film “YU grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova od 16. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju.

Zvaničan početak distribucije biće označen svečanom projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) u sredu, 15. novembra sa početkom u 20:00 časova, uz prisustvo ekipe filma, članova benda, njihovih gostiju, savremenika i poštovalaca, a biće praćen serijom razgovora sa publikom u DKC.

Pored toga u subotu, 18. novembra u novosadskoj Areni, biće organizovana specijalna projekcija sa “unplugged” mini koncertom YU grupe, za koju su ulaznice već u prodaji.

Film “Yu Grupa – Trenutak sna” dobitnik Grand Prix nagrade za najbolji film na 70. Martovskom festivalu

Ovo ostvarenje Darka Lungulova je na ovogodišnjem FEST-u ispraćeno ovacijama za film i autorsku ekipu, a na 70. Martovskom festivalu u Beogradu, nagrađeno je priznanjem Grand Prix, uz obrazloženje žirija “​​Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“ kao i sa dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka.

Tokom leta film je vrlo uspešno prikazan na nekoliko muzičkih filmskih festivala, a u novembru učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji – Docs For Sales.

“U filmu se prepliću snimci iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super- 8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizuje manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, “Trenutak sna” nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama” – između ostalog kaže kritika portala CINEUROPA.

Ovacije filmu “YU Grupa – Trenutak sna” na 51. Festu, priči o braći Jelić, rokenrolu…

“YU grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina.

Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.