A crowd at the O2 Forum Kentish Town in London in 2018. Credit: Ollie Millington/Redferns

Fond za oporavak kulture u Velikoj Britaniji dobiće budžet od 300 miliona funti

Uređena muzička mesta širom Velike Britanije mogla bi da dobiju podsticaj nakon što je potvrđeno da će Fond za oporavak kulture dobiti sutrašnji prolećni budžet od 300 miliona funti.

Paket podrške od 1,57 milijardi funti, koji je najavljen prošlog jula, pruža finansijsku podršku muzičkim mestima, nezavisnim bioskopima, muzejima, galerijama, pozorištima i baštinama, dok vremenski utiču na finansijski uticaj koronavirusa.

Sada je sekretar za kulturu Oliver Dowden potvrdio da će finansiranje u sutrašnjem budžetu biti povećano za 300 miliona funti sa 1,57 milijardi na 1,87 milijardi funti.

„Olakšanje možemo sada gledati unapred, tako da se ovo finansiranje ne odnosi samo na preživljavanje, već na planiranje i pripremu za ponovno otvaranje pozorišta, galerija i svirki“, napisao je Dowden na Tvitteru.

Novac označava najveću jednokratnu investiciju u kulturu Velike Britanije i prati druge mere preduzete kako bi se preduzećima, institucijama i organizacijama pomoglo da prežive tokom pandemije, uključujući zajmove, poslovne praznike i šemu zadržavanja posla od koronavirusa.

Prvi primaoci objavljeni su prošlog oktobra, a preko 1,385 pozorišta, muzeja i kulturnih organizacija širom Engleske imalo je koristi od dela fonda od 257 miliona funti.

Međutim, Music Venue Trust je od tada istakao 20 mesta koja još uvek rizikuju da budu zatvorena nakon što se nisu kvalifikovali za finansiranje.

Ljubitelji muzike podstiču se da doniraju, kupuju robu, pišu lokalnom poslaniku za podršku ili jednostavno šire glas o mestima u opasnosti na društvenim mrežama uz hashtag #SaveThe20.

„Kriza se bliži svom poslednjem krugu, ali moramo biti sigurni da će ova mesta završiti trku“, rekao je izvršni direktor Music Venue Trust-a Mark David. „Uz podršku umetnika i publike, borili smo se kroz poslednjih 11 meseci od mesta do mesta, od slučaja do slučaja, pokušavajući da budemo sigurni da smo u mogućnosti da bezbedno otvorimo svako mesto.

Čitajte više : Velika Britanija planira povratak koncerata

Na kraju tunela ima malo svetla, sa svirkama, klabingima i možda čak i festivalima kojima se vraćaju od 21. juna, kako je predviđeno u vladinom planu puta za post-koronavirus za oporavak.

Ali čak i ako se mesta ponovo otvore, podaci britanske muzičke industrije uživo upozoravaju da će EU „izgubiti ogroman“ broj radnih mesta i oporezivih prihoda prema trenutnom dogovoru o Brekitu.

Do njega dolazi nakon što trgovinski sporazum o brekitu Borisa Johnsona nije uspeo da obezbedi bezvizna putovanja za umetnike iz Velike Britanije i njihovu ekipu prošlog decembra, što je izazvalo velike reakcije unutar industrije.