Soundcloud (Picture: Alamy)

SoundCloud i zvanično postaje prvi striming servis koji uvodi honorare od strane obožavalaca

SoundCloud je najavio da će postati prvi striming servis koji će naknade za plaćanje pretplatnika usmeriti na izvođače koje slušaju, što je potez koji su prethodno podržali muzičari koji su kritikovali ekonomiju striminga.

Vodeći striming servisi, kao što su Spotify i Apple Music, trenutno rade na sistemu u kojem se isplaćuju honorari u skladu sa tim koji umetnici imaju najviše slušanja.

Ali, kritikovali su ga umetnici niže na lestvici, koji kažu da takav sistem omogućava ogromnim zvezdama da generišu ogromne količine novca, dok malo ostavlja muzičarima koji nisu postigli sličan uspeh.

Od 1. aprila SoundCloud će početi da usmerava honorare od svakog pretplatnika samo prema umetnicima koje trenutno slušaju.

„Mnogi u industriji to žele godinama. Uzbuđeni smo što ćemo biti ti koji će ovo predstaviti na tržištu kako bismo bolje podržali nezavisne umetnike “, rekao je Michael Weissman, izvršni direktor kompanije SoundCloud, u izjavi.

Čitaj više : SoundCloud planira da uvede opciju direktnog plaćanja autorima i muzičarima

Weissman je dodao: „Umetnici su sada bolje opremljeni za rast svoje karijere stvaranjem dubljih veza sa svojim najodanijim obožavaocem. Fanovi mogu direktno uticati na to kako će njihovi omiljeni umetnici biti plaćeni. “

Novi model, poznat kao autorska naknada koju napajaju navijači, suočio se sa žestokim otporom glavnih šefova izdavačkih kuća, kako prenosi AFP.

Ovaj potez dolazi nakon što je niz saslušanja odbora za izbor parlamenta u Velikoj Britaniji istražio finansijski uticaj striminga.

Umetnici poput Ed O’Brien-a iz Radiohead-a, Guia Garvey-a iz Elbow-a i Nadine Shah upozorili su poslanike da nepravedno plaćanje putem striminga „ugrožava budućnost muzike“, pre nego što se tvrdilo da se umetnici u nastajanju suočavaju sa „masovnom konkurencijom“ već legendarnih dela.

Tokom saslušanja, SoundCloud je takođe pretresao tvrdnje da bi se isplate honorara zasnovane na obožavaocima mogle pokazati previše komplikovanim – tvrdeći da su izračuni za autorske naknade trajali samo 20 minuta pod novim modelom, u poređenju sa 23 sata pod starim.

„Najvažnije iznošenje podataka iz SoundCloud-a je da nijedno prethodno modelovanje nije bilo tačno, jer kada zaista pokrenete sistem usmeren na korisnike, nagrade umetnicima koji imaju publiku su znatno poboljšane“, rekao je Crispin Hunt, predsedavajući British Ivors Academy.

„To dokazuje iskrivljenje vrednosti koje donosi postojeći model“, rekao je.

Spotify je izneverio sugestije da bi povećanje cene pretplate moglo da rezultira pravednijim modelom, umesto toga tvrdeći da bi svaki rast cena mogao da natera korisnike na pirateriju na mreži.