Garbage – 10 zanimljivih činjenica koje su obeležile karijeru benda

Grupa Garbage, koju čini sjajna i blisko povezana četvrka Shirley Manson, Butch Vig, Duke Erikson i Steve Marker, jedna je od najuspešnijih alter rock grupa ’90-ih.

Garbage su 1995. godine počeli sa objavljivanjem singlova sa prvog istoimenog albuma, a pesme “Stupid Girl” i “Only Happy When It Rains” osvojile su svetske top liste te osigurale njihovom prvom albumu visoke pozicije na top listama i prve nominacije za čitav niz muzičkih nagrada, između ostalog i tri Grammy nominacije.

Tokom 2021. stiže novi album!

Nakon šest albuma objavljenih od prelaza u drugi milenijum do 2016., te kratkog povlačenja sa scene, Garbage su brzo obnovili kreativne sokove kojima su osvojili svet kad su snimili svoj trostruko platinasti debitantski album. Frontwoman grupe, pevačica Shirley Manson, nedavno je u intervjuu za časopis Rolling Stone najavila njihov novi album koji je snimljen i trenutno je u fazi miksa a objaviće ga tokom 2021. godine.

Dok iščekujemo njihov novi album, donosimo 10 zanimljivih činjenica koje su definirale karijeru ovog sjajnog benda.

  1. Za ime benda zaslužan je prijatelj koji im je često govorio da im bend “zvuči kao smeće [garbage]”. Ideju da uzmu ime Garbage dodatno je potencirala ideja gitarista Stevea Markera koji je jednom izjavio da bend “želi da stvara POP muziku koja će zvučati najgore moguće”
  2. Pre nego je bend zaživeo u ovoj postavi, bubnjar Butch Vig i basista Duke Erikson su svirali u bendovima Spooner i Fire Town.
  3. Butch Vig se pored uloge bubnjara u ovom alt rock bendu upisao u legendu svojim producentskim veštinama koje često spajaju punk estetiku sa nežnom melodičnom nijansom. Osim što je producirao Nirvanin kultni album “Nevermind” iz 1991., svoj trag je ostavio i na albumima bendova Foo Fighters, Muse, Smashing Pumpkins, Green Day, Jimmy Eat World, Sonic Youth, Goo Goo Dolls.

4. Muzička karijera Shirley Manson započela je u škotskom bendu Goodbye Mr. Mackenzieu kojem je preuzela ulogu klavijaturistkinje i back vokala, no jednom prilikom je izjavila da je bendu bila zamiljiva samo zato što je “lepa devojka”.

5. Shirley Manson je takođe bila član rock benda Angelfish i upravo nakon što su je videli u spotu za pesmu “Suffocate Me”, koji se samo jednom zavrteo na MTV-u, ekipa iz Garbagea ju je pozvala na audiciju da snimi vokale na nekoliko pesama jer su smatrali da bi “bendu dala onaj pravi pop fazon”. Sudbinu je zaključila pesma “Queer”. Bend je imao demo verziju sa agresivnim vokalnim deonicama koje je otpevao Butch Vig, a Manson je udarila kontru i otpevala je izuzetno tiho. Bend se zaljubio, a ostalo je istorija.

6. Shirley Manson je postala muzička ikona generacije ’90-ih prepoznatljiva po svom jarkom ružu koji je u stilu rockabilly/Americana mode i, naravno, inspirisan pop ikonom Marilyn Monroe bio u snažnom kontrastu s njenom svetlom puti.

7. Njihovo debitantsko izdanje objavljeno 1995. bilo je velik hit i prodalo se u više od 4 miliona primeraka te bend odveo na veliku svetsku turneju na kojoj su nastupali sa bendovima poput Smashing Pumpkins.

8. Posebnu pozornost na sebe su skrenuli 2001. kad je bend snimio temu za film o Jamesu Bondu. Pesma “The World is not enough” i danas se smatra jednom od najpopularnijih pesama iz serijala o tajnom agentu 007.

9. Kad je bend uzeo pauzu, Manson je započela rad na solo albumu koji nikada nije ugledao svetlo dana. Izdavač je insistirao na tom “jednom hitu” što je pevačicu gurnulo dotle da je skoro u potpunosti odustala od muzike.

10. Ne tako daleke 2008. Shirley Manson okušala se u glumi i to u ulozi Catherine Weaver u drugoj sezoni serije Terminator: The Sarah Conner Chronicals. Njen angažman je završio nakon što je iščašila rame prilikom snimanja akcijskih kadrova. Nakon toga je ipak odlučila da se vrati muzici, a koliko čujemo iz njenih poslednjih izjava ususret objavi novog albuma, tome se izuzetno veseli.