(Image credit: Pixabay)

Nekoliko načina na koje možete pomoći bendovima, prodavnicama ploča/CD-ova, magazinima i ostalima u muzici

Pisao : Rastko Tomić

S obzirom da koronavirus izaziva haos u svetu muzike, smislili smo najbolje načine na koje možete da podržite svoje omiljene muzičare, prodavnice ploča, mesta za svirke i ostale u nezgodnoj situaciji.

DA NAPOMENEMO, sve se odnosi na ljude koji su u mogućnosti i koji žele. Nije poenta davati poslednji dinar, jer je svrha teksta upravo to da smo svi u teškoj situaciji. Ali to već svi znamo, nećemo ponavljati kao papagaji. Osim toga, ko želi i može, lepo je i da donira za bolesnu dečicu SMS-om. Kad već mora tako.

E sad.

Svet muzike se bori. Turneje, koncerti i festivali se bore da se održe, a šanse su tu i tamo, zbog čega se muzičari muče u finansijskim problemima. Već godinu dana.

I dok brinemo o svojim omiljenim umetnicima, tu su i prazni klubovi koji se takođe nalaze u teškoj situaciji, ali i tehničari koji su uvek bili uz bend. Bendovi ne mogu da sviraju, pa mesta namenjena za live muziku zatvaraju svoja vrata, a osoblje se ostavlja pred neizvesnom budućnošću.

Nadamo se da će sve brzo proći, za šta nam nadu daje povećan broj koncerata ovog meseca, bar u Beogradu.

Čitajte više : Da li nam se to vraćaju koncerti ? U Beogradu u februaru “čak” 10 koncerata!; Nemačka i Holandija imaju fondove od preko 250 miliona eura za festivale!

Taj broj je se podigao na 10, a nadamo se da će iz meseca u mesec rasti, pa da od aprila recimo krenemo da posećujemo i klubove, svirke, da se opustimo i ne budemo pod pritiskom. Pa onda na leto na Arsenal, Exit, Beer Fest i ostale festivale.

A do tada :

  1. Možete kupovati merch bendova, odnosno majice, ploče, cd-ove, ili šta već koji bend/izvođač prodaje.
  2. Možete kupiti pesme ili albume digitalno, bandcamp daje svakog prvog petka u mesecu do 7. maja( do tada sigurno, a možda i kasnije) skoro 100% prihoda muzičarima.
  3. Možete kupiti kartu za online koncert bendova koji ih prave, a ako su pak besplatni, bar šerovati da što više ljudi vidi.
  4. Neki bendovi su pokrenuli crowd-funding, tu verovatno nema šta da se objašnjava.
  5. Ono što je besplatno, a znači verovatno svima, i bendovima i magazinima jeste da ih šerujete. To je 10 sekundi, a može biti dosta značajno.
  6. I za kraj, pričajte o svojim bendovima. Na kraju krajeva i bendovi to vide često(zavisi koliko su poznati), pa ih možda nekada upoznate.
  7. Ipak nije kraj, hvala što ste pročitali. Time ste nama dali još jedno “prelistavanje”, i pomogli jednom magazinu.

Čitaj više : Bandcamp je petkom “zaradio” muzičarima oko 40 miliona dolara ove godine