Generaciji Z parametar za kvalitet filmova više nije Rotten Tomatoes, već ovaj sajt..

Možda ste negde čuli za Letterboxd i videli da to ima veze sa filmovima, ali vam nije baš bilo najjasnije o čemu se radi.

Tokom prošle decenije Rotten Tomatoes se etablirao kao jedno od najcenjenijih veb mesta za recenzije filmova i godišnje je privlačio milione korisnika.

Ali, digitalni teškaš dobio je konkurenciju koja je postala hit među generacijom Z, piše Index.hr.

Ova serija je srušila HBO Max i ima 98% na Rotten Tomatoes

Letterboxd se opisuje kao “društvena mreža za ljubitelje filma” koja korisnicima omogućuje dokumentovanje omiljenih filmova i deljenje iskrenih, brzih recenzija.

Slično kao na Goodreads-u i X-u (bivši Twitter), korisnici mreže Letterboxd mogu da dobiju pratioce i skupe lajkove na svojim recenzijama.

Veb stranicu su pokrenuli programeri aplikacija Karl fon Randou i Metju Bjukenan s Novog Zelanda još 2011. godine. Od tada je Letterboxd privukao oko 10 miliona korisnika, uključujući legendarnog reditelja Martina Skorsezea i glumicu Ajo Edebiri.

Ovo je hit serija koja je nedavno stigla na Disney+ i obara sve rekorde gledanosti

Iako je veb stranica prvobitno razvijena kao mesto na kojem ljubitelji filma mogu da dele svoje kritike i preporuke, takođe se pokazala kao hit među generacijom Z koja ostavlja komične sažetke u jednom redu o svim aktuelnim izdanjima.

Letterboxd najviše privlači mlađe korisnike Prema Mia Marketu, polovina korisnika platforme mlađa je od 35 godina, a najviše ih je u dobi između 16 i 24 godine.

Trenutno najviše recenzija dobijaju “Saltburn” i “Mean Girls”, ali i novi film Sofije Kopole “Priscilla”, koji je dobio brojne pohvale na veb stranici.

Ova serija je proglašena za najbolju u 2023. godini

“Ona je sve, on je samo Elvis”, napisala je jedna osoba o filmu.

Reditelj Marin Skorseze jedan je od najistaknutijih korisnika ove mreže i može da se pohvali s impresivnih 330.000 pratilaca.

U novembru 2023. napravio je spisak filmova koji su ga inspirisali za “Ubistva pod cvetnim mesecom”.

Ajo Edebiri ima 263.000 pratitlaca, a zahvaljujući Letterboxdu, znamo da među najdraže filmove ubraja “Notting Hill”, “Babe”, “The Good, The Bad and The Ugly” i 2Phantom Thread”.