Gitarista Mountain-a Leslie West preminuo u 75. godini

Muzički svet je izgubio još jednog legendarnog gitaristu. Leslie West umro je u 75. godini. West je najpoznatiji po svom radu kao gitarista i vokal u hard rock bendu Mountain iz ’70-ih godina 20. veka.

Dean Guitars, čije gitare je West dugo koristio, otkrili su njegovu smrt u objavi na društvenim mrežama. “Teška srca i sa tugom vas obaveštavamo o smrti #Dean Artist-a i dela porodice Dean, Leslie Westa. Legendarni i jedinstveni. Počivaj u miru”, prokomentarisala je gitaristička kompanija.

Vesti o njegovom lošem zdravlju saznate su ranije ove nedelje kako je njegov brat, Larry West Weinstein, prokomentarisao u ponedeljak na društvenim mrežama. Weinstein je izjavio da je njegov brat bio teško bolestan i da je bio blizu smrti nakon što mu je srce stalo, te da je stavljen na respirator.

West je rođen kao Leslie Weinstein u Njujorku 22. oktobra 1945. godine, a odrastao je u Njujorku i Nju Džerseiu. Svoju muzičku karijeru započeo je sa soul grupom The Vagrants, postižući uspeh singlovima „I Can’t Make a Friend“ i naslovnicom Otisa Reddinga „Respect“.

Gitarista je stvorio vezu dok su u Vagrants-u sarađivali sa producentom Felixom Pappalardijem, a njih dvojica su se na kraju i odvojili i osnovali Mountain 1969. godine. Mountain je svoj najveći hit, “Mississippi Queen”, objavio 1970. Prepoznatljivi gitarski rifovi Westa zaista su se spopali sa slušaocima. Pesma se našla na 21. mestu Billboard Hot 100 liste singlova, ali je ostala glavna na rok stanicama i narednih godina.

Nakon Papalardijevog izlaska, grupa se nakratko raspala pre nego što ju je West reformisao Mountain 1973. U godinama od tada, bend se više puta raspadao i reformisao.

West je primljen u Muzičku kuću slavnih Long Islanda 2006. godine i pojavio se na desetinama drugih snimaka.

Gitarista je i u 20. veku bio prisutan u rok muzici, potpisujući pesmu Clutch-a “Immortal” i udružujući se sa Ozzijem Osbourneom koji je 2005. godine obradio “Mississippi Queen”. Takođe se bavio solo materijalom, sa svojim Soundcheck albumom koji se 2015. godine našao na 2. mestu američke top liste blues albuma. Tokom godina, mnogi rok gitaristi od Eddieja Van Halena do Randija Rhoads-a i Ritchie Blackmore-a izrazili su svoje divljenje Westovom sviranju.

Gitarista je poznat po tome što pomaže popularizaciji modela Gibson Les Paul Jr. sa pick-up-ovima P-90 kako bi stvorio ton koji je nesumnjivo njegov. U novije vreme uživao je dugu saradnju sa Dean Guitars, izdavši nekoliko modela s njegovim potpisom.

Tokom poslednje decenije pretpreo je brojne zdravstvene probleme. 2011. godine amputiran mu je donji deo desne noge dok se suočavao sa komplikacijama od dijabetesa.