Guitar art festival od 1. do 6. juna ; nastupaju i 40 fingers

Guitar art festival, koji se tradicionalno održava u martu, ove godine će se zbog složene epidemiološke situacije odigrati po 22. put u novom terminu od 1. do 6. juna u Beogradu, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Najiščekivanija dva koncerta na ovoj manifestaciji, ona italijanska gitarske senzacije 40 Fingers i Recuerdos de Belgrado za simfonijski orkestar i soliste na gitari, održaće se 2. juna u Kombank dvorani, odnosno 5. juna na sceni Kolarčeve zadužbine, naveli su organizatori Guitar art festivala.

Oba koncerta trebalo je da budu održana prošle godine, međutim odložena su zbog pandemije koronavirusa, a kupljene ulaznice važiće i za nove datume, a ukoliko publika nije u mogućnosti da poseti nastupe u novim terminima, moći će da ih zameni za bilo koji novi festivalski koncert.

Sastav 40 Fingers je jedan od trenutno najpopularnijih gitarskih kvarteta koje karakteriše bogat muzički repertoar. Već tri puta je odlagan njihov nastup u Beogradu, najpre u martu prošle godine, pa u novembru, a sada se ponovo pomera datum sa 16. marta na 2. jun.

Za svoj debi pred beogradskom publikom najavljuju gitarski spektakl u Kombank dvorani. Spremili su poseban repertoar, koji otvara filmska muzika, potom se nastavlja popularnom klasikom i njihovim autorskim pesmama, da bi u završnom delu predstavili svoje viđenje kultnih melodija u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Italijanski kvartet se proslavio kada su snimili svoju verziju pesme “Bohemian Rhapsody” grupe Queen, koja je imala više miliona pregleda na Youtubeu, da bi potom objavili i prvi studijski album koji je naišao na pozitivan odjek kod muzičkih kritičara i publike. Osim svojih autorskih pesama, poznati su i po autentičnim obradama poznatih kompozicija aranžiranih za četiri gitare, među kojima su kompozicije Astora Pijacole “Libertango”, teme iz serije “Igre prestola” i filma “Poslednji Mohikanac”, ali i Vivaldijeve “Leto” i “Četiri godišnja doba”.

Takođe su obrađivali i neke od najlegendarnijih rock numera kao što su “Hotel California”, “Back in Black”, “Sultans of Swing”, “Africa”, “Tears in Heaven”, ali i mnoge druge.