Kako su ZZ Top i MTV inspirisali Dire Straits da napišu “Money for Nothing”

Do 1985. godine, Dire Straits su već bili izuzetno uspešni, ali singl “Money for Nothing“ podigao je bend u visine.

Zasluge za popularnost pesme delom se mogu pripisati još jednoj legendarnoj grupi, ZZ Top.

Menadžer Dire Straits-a obratio se MTV-u, pitajući šta bi njegovi klijenti morali da urade da bi dobili više prostora na njihovoj televiziji. Odgovor je bio jednostavan: Napišite hit pesmu i pozovite vrhunskog režisera koji će režirati video spot.

Njegov savet prevrtao je se po mozgu frontmena Mark Knopflera. Hitovi nisu predstavljali problem Dire Straits-ima. “Sultans of Swing“, “Romeo and Juliet“ i “Private Investigations” stigle su do prvih 10 mesta u njihovom rodnom UK., iako je američki odgovor na pesme bio malo mlak. Međutim, grupa je sporo prihvatala MTV.

„Mark Knopfler nije voleo da snima video spotove“, rekao je režiser spotova Steve Barron u knjizi I Want My MTV. „Dire Straits ih je i ranije radio, ali uglavnom je na njima bio bend kako svira, pa Dire Straits nisu bili toliko zanimljivi.“

Odlučan da napiše hit za MTV, Knopfler je pokušao da kopira zvuk jedne od stalnih grupa sa MTV-ja – ZZ Top.

U to vreme, mali stari bend iz Teksasa postao je glavni oslonac MTV-a zahvaljujući hitovima poput “Gimme All Your Lovin’ “, “Sharp Dressed Man“ i “Legs“. Njihovi prepoznatljivi delovi gitare bili su uzduž i popreko na MTV-ju, pa je Knopfler pokušao da oponaša njihov zvuk za svoju novu numeru.

„Melodija je prvobitno započela sa gitarskim rifom“, objasnio je producent pesme Neil Dorfsman za Sound on Sound, priznajući da je bend „išao na neku vrstu ZZ Top zvuka“.

„Jedan mikrofon je bio uperen ka podu, a drugi nije bio sasvim na zvučniku, bio je negde drugde“, prisetio se Dorfsman sesije snimanja. „Nije bilo baš kako sam želeo da postavim sve – verovatno je samo ostavljeno tako od prethodne noći, kada sam pripremao stvari za sledeći dan i nisam zaista završio podešavanje. Ipak, bilo da je to faza mikrofona ili nije bilo faze, ono što smo mi čuli je upravo ono što je završilo na pesmi, nije bilo dodatne obrade na toj traci tokom miksa. “

Dorfsman je toliko voleo zvuk gitare, pa je predložio Knopfleru da solira malo više. „Nije ga zanimala ta ideja“, otkrio je producent. „Sećam se da sam ga pitao „Da li razmišljaš kao roker? “ Mislim da je jedan od najvećih solo gitarista ikada, pa sam zaista želeo da čujem još od njega. Stalno je govorio „ZZ Top, ZZ Top“, a u mislima sam zamišljao da nismo zalepio deo za koji je on tražio na osnovnoj traci. “

Ispostavilo se da je Knopfler zapravo otišao direktno do izvora ideje po savet. U intervjuu za časopis Musician 1986. godine Billy Gibbons priznao je da je frontmen Dire Straits-a pitao kako da replicira zvuk gitare ZZ Top. „Bio je bolji nego što sam očekivao, s obzirom na to da mu nisam ništa rekao!”- našalio se bradati roker.

Za tekstove pesama, Knopfler je uzeo perspektivu radnika koji se bave teškim fizičkim radom. Reči su inspirisane stvarnim radnikom prodavnice bele tehnike koji je davao neobične komentare dok je zurio u zid televizora na kom su puštali MTV.

„Pesmu sam napisao kad sam zapravo bio u radnji“, priznao je pevač Dire Straits Bil Flanagan-u u knjizi Written in My Soul. „Pozajmio sam malo papira i počeo da zapisujem pesmu u prodavnici. Želeo sam da koristim mnogo reči koji je taj momak zapravo koristio dok sam ga slušao čuo, jer je zvučalo dosta realnije. Samo je bolje prošlo sa pesmom, bilo je mišićavije. “

Tačno koji video je zaposlenik prodavnice gledao nikada nije otkriveno, mada jedan roker veruje da je reč o njegovom bendu. “Dire Straits-ova “Money for Nothing” odnosi se na Motley Crue“, izjavio je basista Nikki Sixx za magazin Blender 2007. “‘Money for nothing and the chicks for free … that little faggot got his own jet airplane.” Bili su u prodavnici koja prodaje televizore, a tu je bio niz televizora na kojim je išao Motley Crue – i odatle je sve došlo. “

Knopfler je nakon toga otišao kući sa svojom pesmom i čak je ubacio i džingl MTV-ja u tekst. Kao deo svega tog, regrutovao je prijatelja i kolegu rokera Stinga.

„Mark ga je zamolio da peva u pesmi “Money for Nothing“, pozajmljujući melodiju sa “Don’t Stand So Close to Me“, prisetio se Dorfsman. „Znao sam da je Mark već napisao red “I want my MTV”, ali nisam bio siguran da li ima na umu melodiju iz “Don’t Stand So Close to Me”. Bila je to jedna od onih stvari kada je Sting to nekako izveo iz tri pokušaja, naterao sam ga, a onda sam hodao unaokolo misleći ‘Ima nešto neverovatno u ovome’. Urađeno je za oko sat vremena“.

Izdata u junu 1985. godine, “Money for Nothing“ brzo postaje komercijalno najuspešniji singl, dostigavši 1. mesto u SAD. Verna svojoj nameri, pesma je zabeležila i veliku pažnju MTV-ja, mada je trebalo nekoliko ubedljivih rezultata da Knopfler objavi i danas prepoznatljivi video spot.

“Zaista sam želeo da koristim novu tehnologiju računarske animacije koja se zove Paintbok”, objasnio je Barron. „Mark i njegova devojka i ja smo večerali zajedno, pokušavam da iznesem ideju da MTV treba malo protresti. Vidim da će reći ne. I srećom, njegova devojka, koja je bila iz Sjedinjenih Država, rekla je: “Vau, u pravu si u vezi s tim. Upravo to treba MTV-u. “

Podstaknut popularnošću ove pesme, album Strats-a iz 1985. godine, “Brothers in Arms”, nastavio je da se prodaje, te je prodat u više od 30 miliona primeraka širom sveta. Najluđe od svega je da je muzički video ove pesme osvojio nagradu za Video godine na trećoj dodeli MTV Video Music Awards-a.

Pisao : Rastko Tomić