I Coverdale prodao autorska prava na katalog – da su bar neke pare u pitanju

Round Hill Music je preuzeo muzičko izdavaštvo i autorska prava i sklopio je dugoročni ugovor o administraciji prihoda od susednih prava iz kataloga David Coverdale-a, legendarnog frontmena bendova Whitesnake i Deep Purple od 1973. do 1976.

Ključni detalji akvizicije:

* Katalog uključuje snimke iz Coverdaleove karijere kao solo izvođača i frontmena grupe Whitesnake.

* Katalog uključuje učešće master autorskih honorara sa snimaka tokom Coverdaleovog mandata kao pevača benda Deep Purple.

* Katalog uključuje Coverdaleova sredstva za izdavanje muzike i dugoročna administrativna prava za prihod od srodnih prava Coverdalea.

* Katalog pruža atraktivno izlaganje Whitesnake-ovog istoimenog multi-platinastog albuma iz 1987. koji je prodat u preko osam miliona primeraka samo u SAD.

* Whitesnake hitovi u ugovoru uključuju “Here I Go Again”, “Is This Love”, “Crying In The Rain”, “Still Of The Night” i “Fool For Your Loving”.

* Deep Purple glavne autorske pesme uključene u katalog uključuju “Burn” i “Stormbringer”.

* U katalogu je takođe uključena “The Last Note Of Freedom”, iz muzike za film “Days Of Thunder”, koju su napisali Hans Zimmer i Billy Idol.

Katalog ima raznovrsnu izloženost prihoda, uključujući, na glavnoj strani, striming, koji čini 23% mešavine prihoda, sa balansom koji se sastoji od 17% fizičkog, 4% preuzimanja i 6% sinhronizacije. Prihodi od imovine muzičkog izdavaštva čine 39% prihoda, dok tantijeme od srodnih prava čine 11%. Što se tiče geografske izloženosti, 47% prihoda je iz SAD, dok je ostatak iz drugih zemalja.

Najbolje pesme rangirane po prihodu su: “Here I Go Again“, “Crying In The Rain“, “Fool For Your Loving“, “Is This Love“, “Still Of The Night“, “Slow An’ Easy“, “Burn“ i “Stormbringer“.

Sve gore navedene brojke su zasnovane na izjavama o autorskim honorarima iz kataloga u kalendarskim godinama 2018-2020.

Trevor Bowen, predsednik fonda Round Hill Music Royalty Fund, prokomentarisao je: „Upravni odbor sa zadovoljstvom omogućava akcionarima RHM pristup legendarnom katalogu hitova Davida Coverdalea kao frontmena jednog od najpoznatijih rok bendova svih vremena, koji je pomogao da se definiše era muzike. Oduševljeni smo što ulažemo kapital u tako visokokvalitetne akvizicije dok nastavljamo da procenjujemo dalje atraktivne mogućnosti.”

Josh Gruss, predsednik i izvršni direktor kompanije Round Hill, investicioni menadžer kompanije, prokomentarisao je: „David Coverdale je prava rok ikona. Kao frontmen dva najveća svetska benda, Whitesnake i Deep Purple, on je krenuo od početka 70-ih godina, i njegovo nasleđe i uticaj na generacije umetnika koje su ga pratile ne mogu se potceniti. To što mu je poveren Davidov rad je dan ponosa za Raund Hil.”

Coverdale je prokomentarisao: „Oduševljen sam bez reči da sa radošću objavljujem da je moj postojeći katalog radova, kako pesama tako i master snimaka, u čije kreiranje radim više od 50 godina, sada u izuzetno sigurnim rukama sa dobrim ljudima iz Round Hilla. Neizmerno se radujem zajedničkom radu sa Džošom Grusom i svima u Round Hill-u kako bih obezbedio nasleđe mojih postojećih dela kako bi buduće generacije uživale.“

Prema Billboardu, ugovor se procenjuje da vredi 35 dolara miliona.

Podsećamo, Coverdale i Whitesnake će posetiti Beograd na svojoj oproštajnoj turneji 6. jula 2022. godine.

Izvor : Blabbermouth.net / Billboard.com