Ovaj bend David Coverdlale nije hteo da predvodi

David Coverdale je rock pevač i frontmen uglavnom poznat po svom stažu u Whitesnakeu, bendu koji je on sam osnovao davne 1978.

Pre nego što je postao frontmen Whitesnakea, Coverdale je bio pevač grupe Deep Purple između 1973. i 1976. Pridružio se bendu nakon što je video članak u kojoj je Deep Purple objavio da traže pevače koji će zameniti Iana Gillana. Nakon slanja trake i audicije, Coverdale se na kraju pridružio Deep Purple-u.

Godine 1974. Deep Purple su objavili svoj prvi album sa Coverdaleom, pod nazivom “Burn”. Album se pokazao kao ogroman uspeh, a u aprilu 1974. Deep Purple i Coverdale su nastupili pred preko 200.000 fanova na pevačevom prvom putovanju kroz SAD. Decembra te godine, bend je objavio album “Stormbringer”. Ovaj album je nosio fank i soul uticaje više od prethodne ploče, i kao rezultat toga, Richie Blackmore je odlučio da napusti bend u junu 1975.

Deep Purple je odlučio da nastavi dalje nakon što ih je Coverdale ubedio da nastave sa Tommy Bolinom. Sa Bollinovim dodavanjem bendu, izdali su jedan studijski album pod nazivom “Come Taste The Band” 1975. Album je postao manje uspešan od prethodnih albuma Deep Purple-a, a na kraju turneje u martu 1976. David Coverdale je odlučio da ode, tvrdeći da više nema benda. Tokom tog perioda, pevač je odbio ponudu da predvodi bend. Hajde da saznamo koji je to bend bio.

Isprati : I Coverdale prodao autorska prava na katalog – da su bar neke pare u pitanju

Kada su Deep Purple angažovali David Coverdalea i Glenn Hughes, par je bendu dao elemente fanka i bluza. Zvuk koji je rezultirao bio je prilično očigledan na izdanju benda 1974. pod nazivom “Stormbringer“. Iako je album bio prilično uspešan, gitarista Richie Blackmore nije voleo “Stormbringer“ i njegove fanki soul elemente. Kao rezultat toga, napustio je Deep Purple da bi osnovao svoj bend: Ritchie Blackmore’s Rainbow.

Prema Coverdaleu, Richie Blackmore mu je prišao da predstavi njegov novi projekat, Ritchie Blackmore’s Rainbow, i pozvao ga da se pridruži. Međutim, Coverdale je odbio jer se osećao neprijatno zbog ove ideje, misleći da bi to bilo neprikladno. Dakle, ovo odbijanje je uticalo na vezu između njih dvojice.

Kako je izvestio Greg Prato iz BraveWords-a, evo čega se David Coverdale prisetio o tim vremenima:

„Kada je Richie Blackmore odlučio da ode iz Deep Purple-a, on me je pozvao da idem sa njim da uradimo zajedno projekat nazvan Rainbow. Ali osećao sam se neprijatno zbog toga – nisam mislio da je prikladno. I to je dovelo do nekih abrazivnih aspekata između Richieja i mene na neko vreme, nažalost.

Kada smo imali sastanak bez Richieja, moje preporuke su bile broj jedan, Jeff Beck, broj dva, Rory Gallagher, i broj tri, ovaj momak je se zvao Tommy Bolin, za kojeg niko nije čuo. Čuo sam Tommy Bolina na albumu “Spectrum” Billy Cobhama, i čuo sam ga na albumu Alphonse Mouzona, “Mind Transplant”.

Bio sam zaista impresioniran ovim radom, i nisam imao pojma da li je on 70-godišnji Afroamerikanac ili je klinja – nisam imao pojma. Pa su svi rekli: „O, vau, on je prilično dobar!“ Pa smo poslali vest. U to vreme, Purple je bio ovaj ogroman globalni entitet – jedan od „rokenrol aristokratskih bendova“, pre nego što je tržište bilo tako prezasićeno, kao što je sada. Čak ni mi nismo mogli da saznamo gde se nalazi.

Našli smo ga nekoliko milja niz put od mesta gde sam živeo u Malibuu – on je tamo živeo. Dogovorili smo se da siđe i nađe sa nama. Ovaj momak ulazi sa raznobojnom kosom, zeleno-zelenim arapskim vitezom… nisu to bile pantalone, bile su kao pantalone koje je pre nosio Steven Tyler. I na platformama od desetak centimetara… to nisu bile cipele s platformom, bile su neke sandale sa platformom!

Nakon odlaska Blackmorea, Deep Purple je angažovao Tommy Bolina. David Coverdale je bio nestrpljiv da nastavi, pa je ubedio svoje kolege iz benda da nastave dalje. Zatim su objavili jedan album sa Bolinom 1975. godine, pod nazivom “Come Taste The Band“. Međutim, ispostavilo se da je album manje uspešan od svojih prethodnika. Godinu dana kasnije, u martu 1976, David Coverdale je u suzama odlučio da podnese ostavku i verovao je da Deep Purplea više nema. Tako je 1978. godine osnovao sopstveni bend Whitesnake.