Wed. Sep 22nd, 2021

Ian Gillan progovorio o ponovnom okupljanju sa Blackmoreom

Ian Gillan je izjavio da bi ponovno okupljanje Deep Purple-a sa Ritchie Blackmore-om bilo “cirkus” i da “uopšte ne bi bilo zabavno”.

Blackmore je suosnivač grupe Deep Purple i napisao je mnoge od njihovih najupečatljivijih rifova, uključujući “Smoke On The Water”, ali nije svirao sa grupom od svog izlaska 1993. godine. Steve Morse je 1994. godine efektivno preuzeo Blackmoreovu poziciju i od tada je u grupi duže od Ritchieja.

Gillan se obratio svom dugogodišnjem sukobu sa Blackmoreom u novom intervjuu sa Vikramom Chandrasekarom iz Tales From The Road. Na pitanje da li je još uvek u kontaktu sa Richijem i da li uopšte postoji šansa da gitarista ikada ponovo deli scenu sa bendom, Ian je rekao:

“Ne. Odgovor na vaše pitanje je da, u kontaktu smo. Napetosti su dosta popustile nakon što smo se pozabavili poslovnim aspektima i sve sredili. Bilo je menadžera iz prošlosti koji nisu radili stvari baš onako kako biste vi hteli. Nisam dobio platu za 10 godina u Deep Purpleu, 10 značajnih godina – i Bog zna šta se sa svim tim dogodilo. A bilo je i nekih drugih tenzija. I nije potrebno govoriti da je sve bilo prilično gadno kada smo završili i kada je Ritchie izašao iz benda. Ali mi smo prestari za to. Napisali smo neke prijatne beleške jedan drugom preko naših menadžera. Ne mogu da pišem Richiju niti da mu telefoniram jer nema telefon, nema računar. On živi u svetu zelenila – on živi u srednjovekovnom svetu i prima poruke preko drugih. Ali mi je poručio neke prijatne reči, i ja sam njemu poslao neke prijatne reči. Još uvek postoje problemi; još uvek postoje delovi tog spora. Video sam mnogo gluposti koje drugi govore –  a čuo sam i David Coverdalea i druge kako pričaju o onome što se dogodilo na Rock And Roll Of Fame-u. Pa, bili smo vrlo ljubazni prema svima i pozvali smo Richieja da svira sa nama “Smoke On The Water” na ceremoniji, ali je on to odbio. Dakle, [to] su samo oportunističke primedbe drugih.

“Nikada nismo imali antagonizam prema Ričiju”, pojasnio je Ian. “On ima svoja tumačenja, a mi ostali imamo svoja tumačenja, tako da zaista nije vredno nervirati se zbog toga. Ali mislim da bi ovako kasno u našoj karijeri, uzevši u obzir stvari koje se bendu kreću jako ugodno, bilo sasvim prirodno – Pričali smo o mogučnosti okupljanja godinama, još od kad se o tome prvi put govorilo – ali to bi bio cirkus i to bi odvraćalo pažnju od svega što sada radimo, da budem iskren. To ne bi bilo nimalo zabavno, jer mi ne ne funkcionišemo više na taj način. ”

Blackmore je ranije sugerisao da ga je menadžer Purple-a blokirao da se pridruži svojim bivšim kolegama na sceni tokom ceremonije uvoda u Rock and Roll Hall of Fame 2016., i to je iskoristio kao izgovor za nedolazak na događaj.

Uprkos tome što se Blackmore nije pojavio u Rock Hallu, tokom uvodnih govora prisutnih članova grupe Deep Purple, nekoliko puta su ga prozivali. Osim toga, bubnjar grupe Metallica Lars Ulrich, koji je uveo Deep Purple u Hall of Fame, najavio je “Smoke on the Water” kao pesmu “Ritchie fucking Blackmore” i kao jedan od najupečatljivijih gitarskih rifova svih vremena.

Krajem prošle godine, Coverdale je izrazio ogorčenje u Deep Purple zbog načina na koji je njihov bivši bend tretirao njega i Glenn Hughesa uoči uvođenja u Rock and Roll Hall Of Fame. Pevač, koji je pevao u Purpleu zajedno sa Hughesom od 1973. do 1976., rekao je: “Nakon što je objavljeno da smo zvanično uključeni u to, trenutni Purple je odbio da ode ako će tamo biti Ritchie Blackmore. I to smo saznali otprilike, 72 sata ranije, kada sam bio spreman da krenem na let sa porodicom. I sve to me je koštalo, otprilike, 75.000 dolara [ili] 85.000 dolara, jer morate platiti sve stolove osim onog na kojem ste, i ćerka mi je doletela iz Nemačke, sin je izašao sa fakulteta. To je bila porodična stvar. ”

On je nastavio: “Odjednom su Glenn Hughes i meni rekli: ‘Pa, ne želimo da pevate sa nama.’ U početku sam razgovarao sa Ianom [Gillanom] o tome da dođem i otpevam bek vokale u ‘Smoke On The Water’, jer su prvobitno nameravali da zatvore nastup tom pesmom. Dakle, to je iznenada povučeno. Pokušali su da nas spreče da održimo govore, a moja žena je bila jebeno besna, izuzev činjenice da je čitavo bogatstvo potrošila na otmene haljine. [Smeh] A ja sam rekao, ‘Jebi ga! Niko nas neće držati dalje. ‘ Stupio sam u kontakt sa Carole, Ritchiejevim menadžerom, i rekao mu: ‘Reci mu da pođe sa mnom. Jebeno ga niko neće dirati. Reci mu da pođe sa mnom ‘, a on to nije hteo da uradi. ”

Coverdale je dodao: „Prvo što sam rekao dok sam bio gore, bilo je:„ Niko od nas ne bi stajao ovde bez Ritchie Blackmore-a “, i u to sam uveren. Steve Morse i Don Airey [trenutni klavijaturista benda] su bili prijateljskiji nastrojeni prema Glennu i meni od ostalih momaka. Veoma sam srećan što sam to što jesam i upravo sam pre neki dan razgovarao sa Glennom o tome: ‘Šta koji im je koji kurac bilo na pameti ?! ‘”

Highwaystar Magazine radio