Wed. Sep 22nd, 2021

Tri novootkrivena fosila ponela naziv po francuskom bendu Gojira

Gojira se pridružuje sve većoj listi bendova čije je nasleđe takođe učvršćeno u svetu paleontologije jer tri novootkrivena fosila sada nose ime francuskog metal sastava.

Paleontolozi Lea Numberger i Ben Thui iz luksemburškog Prirodnjačkog muzeja i biološkinja Tanya Pineda iz Prirodnjačkog muzeja u Floridi odgovorni su za otkrića i imenovanje krhkih fosila zvezda po bendu. Sveže iskopani fosili dobijaju pojedinačne nazive po članovima grupe. To su: Ophiogojira labadiei i Ophiogojira andreui, kao i bliski treći fosil po imenu Ophioduplantiera noctiluca.

Fosili su otkriveni u Francuskoj, Luksemburgu i Austriji na nekadašnjem dnu jurskog okeana Tethis. Navodno ima 190 miliona godina.

U izveštaju Kraljevskog društva, naziv fosila je objašnjen: „Vrsta je nazvana u čast francuskog metal sastava Gojira, zbog stvaranja pesama nedokučivog intenziteta, prelepo mračnih i teških, i istraživanje ponora života i smrti, ljudske snage i greške, i uspešnih, a opet ugroženih okeana. ” – Misleći pre svega na njihovu pesmu “Oceans planet“, ali i na neke druge kao što je nova pesma “Amazonia”, o kojoj možete više pročitati ovde.

Bend je takođe tvitovao o fosilima nakon što je saznao za imenovanje i njihovo postojanje, komentarišući da su sada povezani sa istorijom Zemlje za večnost.

 

Highwaystar Magazine radio