Ima li nade za Pepe La Tvora da se izvuče ? Da li ljudima zaista smeta jedan(ovakav) crtani film ?

Naime, možda je tema malo čudnija, odnosno drugačija nego uobičajene koje možete čitati na našem magazinu, i možda nema veze sa muzikom, ali sa zdravim razumom ITEKAKO ima.

Ono što je pokrenulo razmišljanje o njoj kod mene jeste vest koja kruži što domaćim što stranijim medijima – Pepe La Tvoru, inače presimpatičnom tvoru koji misli da je neprevaziđeni ljubavnik i svojim ponašanjem zasmejava sve ljubitelje crtanog filma već više od 75 godina, 21. vek “zalepio” je etiketu silovatelja i nasilnika.

Za one koji su propustili da odgledaju makar i jednu epizodu, tema crataća je da je Pepe uvek nalazio mačku koja bi slučajno bila prefarbana belom farbom po kičmi, pa bi joj se on, smatrajući je pripadnicom svoje vrste, kleo na večnu ljubav misleći da je zanosan. I sve te scene udvaranja na koje su se smejale generacije unazad, sada su odjednom postale nasilničke, jer smo u “21. veku”? Pa kako to ?

Naime, kolumnista Njujork Tajmsa Čarls M. Blou tvrdi da “poznati crtani lik doprinosi kulturi silovanja”. Kao što sam rekao, ovaj članak prenose mnogi mediji i u isto vreme je bio uzrok mnoštva rasprava na društvenim mrežama. U tim raspravama jedni se u potpunosti slažu sa kolumnistom(uglavnom manjina), dok drugi smatraju da je to “totalna glupost”. Ono što za sada znamo je to da animirani tvor Pepe Le Pew iliti Pepe La Tvor, više neće biti član družine ,,Looney Tunes”, i njegove scene su izbačene iz predstojećeg nastavka filma ,,Space Jam” u kom Lebron Džejms menja Majkl Džordana, mada je rečeno kako je ta odluka doneta mnogo pre ovog tvita.

I kako to obično biva, mnogi će viknuti ali to je samo crtani film, dok će drugi naravno uzvratiti da njegovim ponašanjem u istim tim crtanim fimovima pomaže razvijanju nasilničke kulture. Iskreno, možda neki noviji, ali crtani starog kova, duboko sumnjam.

Još jedna stvar koja može biti još “strašnija” od ove će biti ta ako Vorner bros zauvek raskrste sa “francuskim crtanim ljubavnikom”, zbog JEDNOG čoveka koji je napisao tvit. Ako jedan čovek uspe da ugasi crtani, i to još gore – nepravedno, i pod izgovorima koji su – “totalna budalaština” verovatno će ljudi krenuti da nalaze mane u svim crtanim filmovima, igranim filmovima i ko zna čemu. A ako uspe da “prevuče” i druge na svoju stranu, to je možda i još strašnije. Jer mislim da je sve ovo preterano. Previše preterano.

I da stvarno crtani prikazuje to na šta upiru prstom, zar će stvarno taj problem rešiti ukidanjem jednog crtaća ? Zar ne bi trebalo da se posvete mnogo ozbiljnijim uzrocima ? Zar nema mnogo većih uzroka datog problema ?

Uz ovu situaciju postoji i jedna slična od nedavno, koja je prošla neprimećeno, a to je da je isti taj novinar takođe skrenuo pažnju na miša Brzog Gonzalesa, jer popularizuje rasizam prema Latinoamerikancima i Meksikancima. A pre mesec dana se dogodilo upravo ono na šta sam iznad upozorio – platforma Dizni plus je ukinula Petra Pana, Mačke iz visokog društva i Mazu i Lunju zbog rasizma, a Knjigu o džungli i Damba zbog pogrešnog predstavljanja manjina.

Prethodno su ti Dambo, Petar Pan i Knjiga o džungli imali upozorenje na stereotipe, jer su (verovatno) bili primorani, međutim ni to im nije pomoglo. Nije ni problem u tome što su ovi crtani filmovi uklonjeni sa tog jednog kanala, jer ih ima na drugim. I da ih uklone sa drugih kanala, nije ni to problem – naći će se na internetu. Problem je što se mlađim generacijama serviraju neke druge (ne)moralne vrednosti, i (ne)zdrav razum, pod izgovorom da brinu o njima(svi ti koji odlučuju o ovim crtanim filmovima), dok im serviraju neki drugi, loš i zao pogled na svet, koji nažalost i postaje sve više zao godinama – ali zar to deci treba servirati ? Zar bar oni ne mogu da uživaju ? Problem je što je odavde samo krenulo, a pitanje je gde će se završiti i kuda ide. Pomažući se lažnim licemerjem, ”trude se” da deca nemaju loše uticaje, a baš one najlošije im puštaju da ih gledaju ? Mogao bih ovako do sutra, ali vrhunac svega i zaključak priče je sledeći – Kompanija HBO Max je već zabranila prikazivanje vatrenog oružja, pa Elmer sada lovi Duška Dugouška bez puške. Hvala.