Electric Picnic Festival 2019 in Stradbally, Ireland CREDIT: Kieran Frost/Redferns

Irska najavljuje 50 miliona evra novog finansiranja za sektor muzike

Irska vlada najavila je novih 50 miliona evra za finansiranje njihovog muzičkog sektora odnoseći se na koncerte uživo tokom krize sa koronavirusom, te uključuje i proširenje svoje popularne šeme “Šema za podršku koncerata uživo”- (Live Performance Support Scheme – LPSS) za 25 miliona evra.

Ministarka Catherine Martin predstavila je prekjuče (9. marta) nove mere, koje takođe uključuju i 14 miliona evra za novi program pod nazivom “Šema za pomoć u poslovima muzičke zabave” (ili na engleskom Music Entertainment Business Assistance Scheme – skraćeno MEBAS), koji će probati da pokrije velike gubitke u muzičkom biznisu koji je jako pogođen krizom koronavirusa.

Čitajte više : LACUNA COIL PODRŽALI KLUBOVE NE ODRŽAVANJEM VIRTUELNOG KONCERTA

LPSS je prvi put pokrenut prošlog novembra sa iznosom od 5 miliona evra i imao je „izuzetnu potražnju“. Početni primaoci finansiranja iz LPSS-a dobili su novčana sredstva u rasponu od 10.000 do 400.000 evra, i uključivao je organizatore/promotere svirki/koncerata, producente koji rade u salama i mesta(hale, klubove…) svih veličina.

Nova šema MEBAS, koja bi trebalo da se otvori za prijave sledećeg meseca, muzičkim kompanijama će ponuditi paušalno plaćanje između 2.500 i 5.000 evra, u zavisnosti od njihovog prometa.

STRADBALLY, IRELAND – AUGUST 30: Guests enjoy the Body & Soul area at Electric Picnic Music Festival 2019 at Stradbally Hall Estate on August 30, 2019 in Stradbally, Ireland. (Photo by Kieran Frost/Redferns)

Lokalnim vlastima je dodeljeno 5 miliona evra za organizovanje koncerata uživo u njihovim regionima na otvorenom ovog leta, a posebnih 5 miliona evra biće namenjeno za bespovratna sredstva za razna mesta za instaliranje opreme koja će im omogućiti livestream koncerte.

„Ovaj niz mera pomoći će komercijalnim mestima, producentima i promoterima da rade ono što najbolje rade – rade za publiku – i pružiće dragoceno bogatstvo našem društvu kome nedostaju kultura i zabava“, rekla je Martin (putem IK).

„Pored toga, nove mere podržavaju nezamenljivu osnovu naše muzičke industrije pomažući preduzećima, izvođačima, muzičarima i njihovoj ekipi.“

„Mi kao nacija moramo da nastavimo da se viđamo i doživljavamo irsku umetnost, a ova šema će pružiti dobrobit učesnicima i građanima kroz visokokvalitetne online koncerte dostupne već 2021. godine. Radujem se predstavljanju ove šeme podrške, koja će pružiti preko potrebnu i vitalnu podršku za muzički sektor i one koji žive od svirki uživo. “

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji je u poslednjih 10ak dana određen termin velikog broja festivala te je i mnogo karata prodato usled najave njihovog ministra da će od 21. juna moći da se organizuju festivali bez ikakvog ograničenja, ali nezavisni festivali upozorili su da njihovi događaji zakazani za 2021. rizikuju otkazivanje ako do kraja ovog meseca ne dobiju osiguranje podržano od vlade.

Čitajte više : Fond za oporavak kulture u Velikoj Britaniji dobiće budžet od 300 miliona funti