WARE/KEYSTONE FEATURES/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES; PAUL BERGEN/REDFERNS/GETTY IMAGES; JOHN ATASHIAN/GETTY IMAGES; DAVID REDFERN/REDFERNS/GETTY IMAGES, 4; TIM MOSENFELDER/GETTY IMAGES; BERTRAND GUAY/AFP/GETTY IMAGES; KEVIN MAZUR/WIREIMAGE

IZABRANO NAJVEĆIH 250 GITARISTA IKADA

Gitara je najuniverzalniji instrument i najizrazitiji.

Svako može da skapira osnove gitare veoma brzo, ali isto tako možete provesti ceo život istražujući njene mogućnosti. Zato je razmišljanje o tome šta čini sjajnog gitaristu tako zabavno.

Rolling Stone je objavio svoju originalnu listu 100 najvećih gitarista 2011. godine. Sada su tu listu proširili i čini je 250 najvećih gitarista ikada.

Gitaristi su često ikone kao i pevači za bendove u kojima sviraju. Ali bogovi gitare kao što su Džimi Pejdž, Brajan Mej i Edi Van Halen samo su jedan deo priče. Na listi se nalaze rok, džez, rege, kantri, folk, bluz, pank, metal, disko, fank, bosa nova, bačata, kongoanska rumba, flamenko gitaristi i još mnogo toga. Njihov jedini instrumentalni kriterijum je bio da moraju biti svirači sa šest žica.

“Prilikom sastavljanja liste, težili smo da cenimo težinu više od ukusa, osećaj iznad uglađenosti, pronalazak iznad prefinjenosti, one koji preuzimaju rizik i originale više nego tehničare. Takođe smo imali tendenciju da damo prednost umetnicima koji su sve darove koje im je Bog dao usmerili u odlične pesme i albume koji menjaju igru, a ne samo u impresivno sviranje.” – rekli su iz Rolling Stone-a.

Ispod možete pronaći prvih 15 gitarista na listi, dok celu listu možete pogledati ovde.