Izdavačka kuća Klett raspisala konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce

Izdavačka kuća Klett raspisala je konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno-odgovorne akcije Čitalački maraton, saopštili su Izdavačke kuće Klett.

Konkurs je otvoren do 1. jula 2024. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu najpre će odabrati najbolje rukopise i proslediti ih Glavnom žiriju sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Glavni žiri imaće zadatak da izabere najbolji rukopis, koji će biti nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto i rangira ostale rukopise.

Pet prvoplasiranih romana biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2025. godine.

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

U 2024. godini, u kojoj obeležava 20 godina kreiranja kvalitetnog obrazovanja u Srbiji, Izdavačka kuća Klett organizovaće i Čitalački karavan, koji će obići gradove širom Srbije i upoznati učenike sa piscima i pobednicima Čitalačkog maratona.

Oni će, kroz radionice i druženje sa decom u Čitalačkim klubovima, otkriti kako se razvijaju čitalačke navike, kako se postaje dečji pisac i na koji način podstaći motivaciju i znatiželju za čitanje i pisanje.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 50.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton, čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše učenike da čitaju, podržalo je Ministarstvo prosvete, a njen značaj prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši našoj izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno-odgovorno poslovanje “Đorđe Vajfert”.