Javni odgovor

Poštovani Miloše,

Drago mi je da si obratio pažnju na Highwaystar i nabio mi čak 25 klikova. Evo sada ću i ja tebi vratiti tih 25 klikova, tako što ću reći zaludnim ljudima ako baš žele da pročitaju tvoju kolumnu u kojoj si me popljuvao ovde. Takođe verujem da i ti znaš da skandali najbolje prodaju, jer upravo to ti radiš – skandal.

Što se pomenutih naslova tiče – ne vidim nikakav problem – jer u tekstovima piše upravo to šta piše u naslovu. Nije napisano “Alen Islamović ubio Tifu kao miša”, a u tekstu piše nešto levo. Ozzy je izjavio to što piše u naslovu. To nije novinarstvo, to su fun facts koje se vrte svugde. Umesto što si se uhvatio za takve tekstove, bolje da si pročitao neki autorski ili intervju koje sam radio i sa svetskim imenima kao što su David Ellefson ili Biff Byford pa onda nešto pričao. Ovako presipaš iz šupljeg u prazno. Da li je i ovaj nasov loš ? Zato što sam napisao “Javni odgovor” i zamisli – ovde se zaista nalazi javni odgovor ?

Takvi tekstovi postoje, da bi bilo prostora za one druge – autorske ili o manje poznatim bendovima. Da takvih tekstova nema, niko ne bi čitao ni ove druge. Budimo realni.

Ali si ti samo pogledao prvih 5 tekstova koji su izašli i rešio da kritikuješ. A nisi obratio pažnju ni na one tekstove posvećene manje poznatim bendovima, zar ne ? Nisi mogao da pohvališ što dajem prostor njima ? Istina dešavalo mi se par propusta, ali ko bi sam stigao sve, zar ne ?

Pišeš/te na engleskom, i obraćate se stranoj publici i stranom tržištu, a sada vam smeta nešto srpsko ? Zašto se prvo niste iscimali da pišete i stvarate na srpskom pa onda da pljujete ? Lako je pričati sa zapada kako je lepše u domovini.

Pritom, kolumna je odgovor na koje pitanje ? Niko nije postavio pitanje !?

Pod dva, da si iole upućen, znao bi šta su press tekstovi. To su tekstovi koje napiše PR menadžer i šalje drugim medijima, a oni ih objavljuju. Taj isti tekst možeš pronaći u bilo kom većem mediju. Nema na čemu.

To nije autorski izveštaj jer nigde ne stoji moje ime, dakle nigde ne piše “tekst napisao : Rastko Tomić”(da, tako se zovem). Niti bilo čije ime. I svi koji prate Highwaystar u roku od pet sekundi mogu provaliti da li sam negde bio i pisao tekst i radio izveštaj ili sam samo objavio tekst koji mi je poslao neki PR.

Pre svega jer su moji izveštaji veoma specifični, prvo idu uživo tokom trajanja koncerta/festivala na storijima na Instagramu/Facebooku, a onda ujutru sutradan opširniji tekst kada mi se slegne sve. Highwaystar nije samo ovaj sajt, pola utiska se stvara prateći moj instagram – koji očigledno nisi pratio.

I da, da si još malo obratio pažnju lako si mogao da primetiš da ne postoji uredništvo, već sve radi jedna osoba. Da, sve sam radim, napravio sam sajt, održavam ga, pišem vesti(iliti kopiram u tom slučaju), pišem autorske tekstove, recenzije, radim intervjue, vodim društvene mreže(Facebook, Instagram, TikTok), pravim materijal za njih i još milion stvari. Jedino što ne radim jeste fotografisanje nastupa i ovim putem ću se po milioniti put zahvaliti svim ljudima koji sarađuju sa mnom.

Ali hvala ti što si mi i ovoliko vremena posvetio, cenim to.

Onda – idemo dalje. Napisao si sledeći pasus – “A pre svega toga, želim posebno da se osvrnem na akciju prikupljanja sredstava putem „crowdfundinga“ koju ste pokrenuli pre nekoliko meseci. Dakle, tražili ste novac da bi lakše, lagodnije i uspešnije mogli da pratite dešavanja iz oblasti kulture i prenosite utiske svojim vernim čitaocima. Koliko god pogrešno zvučala ta ideja, računajući da niste jedini koji se ovde bavite kulturom, niti jedini koji to rade na čist entuzijazam, bez očekivanja novčane naknade, može vam se i oprostiti. Hoćete da napravite korak ka profesionalizmu. Nema problema. Bilo bi fakat divno kad bi to moglo. Ne baš prosjačenjem po internetu, ali zaista zvuči utopistički za drugi kvartal dvadesetprvog veka.”

Ne, NISMO TRAŽILI. Pitao sam, ne mogu ja nikome da tražim, niti da opljačkam nekoga, svako ko je uplatio je to uradio svojevoljno. I ne, skupljanje nije bilo da bi lakše, lagodnije i uspešnije pratio dešavanja iz oblasti kulture. Nego da bih krenuo da snimam video intervjue. Da si malo više obratio pažnju mogao si vrlo lako naći sve ove podatke, ali očigledno voliš da pljuješ druge pre nego što proveriš sve činjenice. Ali opraštam ti, kako bi ti to rekao, nisi jedini.

Nije prosjačenje, nego ujedinjavanje. Neko bi platio za moje ideje. I ne samo moje, ideje još dosta ljudi, nisam ja ništa vau. Ali smatram da imam dobre ideje i da valjam.

Svugde u svetu je crowdfunding normalna i svakodnevna pojava, jedino “u nas srbalja” je to neka tabu tema, šta ti ja znam. Jedan film o legendarnom Vladi Divljanu je završen uz pomoć crowdfunding kampanje, da je nije bilo nikada ne bi ugledao svetlost dana, a to bi zaista bila greota. Juče je i jedna Yu Grupa koja je oličenje rokenrola u Srbiji i regionu takođe objavila crowdfunding kampanju gde pitaju druge za donacije da bi završili svoj film. A ako ćeš da kažeš da oni ne valjaju, onda razmisli malo sam sa sobom.

Nije bio jedan snimak, već dva meseca rada na svemu tome i skoro deset snimaka. Ako mi ne veruješ probaj, pa se javi.

I nije niko MENE PLATIO, nisam ja išao od tih para na pivo i pljesku pa da je meni neko platio da uživam. Još jednom, da si opet malo ispratio, znao bi da sam krenuo da objavljujem videe koji su nastali nakon te kampanje. Ali si opet došao nespreman na čas. Nema na čemu.

Ja ne znam koliko vas u Abaddonu ima niti koji vam je cilj(da pljujete druge ili !?), ali verujem da imate neke poslove sa strane od kojih živite. A da vam je magazin hobi i razbibriga.

Sa druge strane, meni je magazin sve. U poslednje dve i po godine magazin mi je u glavi od kada ustanem dok ne zaspim, a ponekad i kada spavam. Dnevno mu posvećujem od četiri do dvanaest sati. DNEVNO. On mi je jedini izvor prihoda(nazovi prihoda), i samim tim tako i razmišljam. Da ti ne pričam svoju pičkopaćeničku priču.

Naravno, uvek ću to raditi prvo jer volim, a ne jer moram, ali ne vidim zašto bi prodaja mojih majica (na primer) bila nužno loša stvar ? Zašto bi bila loša stvar da snimam intervjue i kačim ih na Patreon ? Ko ima i kome se sviđa platiće, ko nema a sviđa mu se gledaće sutradan za dž na Youtubeu. Izguglaj kako radi Agelast, najveći podcast u Srbiji(a možda i regionu).

Ti napišeš u tekstu “PA JEB’O VAS KO VAS NIJE!!!” i očekuješ da te neko shvati za ozbiljno ?

Više bih ja(i nekoliko drugih magazina) uradio za rok kulturu da sam zadnjih mesec dana pisao o Aci Lukasu i Amadeus bendu nego ti ovim tekstom. I ne zbog toga što sam ja tema teksta, ja sam nebitan, ali ako ti je cilj pljuvanje, ne znam šta misliš da postigneš time !?

Kritika nije jednako pljuvanje. Kritika je kada nekome uljudno i kulutrno pokažeš šta ti se ne sviđa kod nekoga, a ne da mu jebeš sve po spisku. To je daleko od kulture i novinarstva u koje se kuneš.

Što se naslova tiče opet si neupućen. Ime manifestacije je “GITARIJADA”, pa se samim tim i to G piše velikim slovom(možeš ovde proveriti). Doduše, hajde, i meni se s vremena na vreme desi da mi se provuče neka pravopisna greška, ali se uvek trudim što brže moguće da je ispravim. Da ne grešim dušu.

Prema onome kako pišeš, rekao bih da i dalje živiš u osamdesetim godinama i ne shvataš kako marketing funkcioniše danas. Ili smatraš da svako treba da bude maksimalno beskompromisan. A to ne ide baš tako.

A kada smo kod ’80ih ja već par meseci organizujem 80s žurke na kojima garantujem da sam nekim novim klincima otkrio neke (njima) nove a dobre pesme. Koje su tebi i meni poznate, ali njih mora neko da nauči.

Što se Ascenda tiče, hvala Bogu znam sve momke iz benda lično, i svirali su na mom prvom mini festu, tako da sam imao tu informaciju među prvima. Ali eto, tu mi se provukla greška što nisam temeljno pročitao press tekst koji mi je stigao.

I ne, nisam bio na Gitarijadi. Živim u Valjevu pa mi kada dođem u Beograd na neki koncert izleti 50e iz džepa, kojih naravno nemam svaki čas da dajem. Zato i ne dolazim prečesto na nastupe koje bih voleo češće da posećujem. Vi vidim živite u Beogradu pa prenosite sve svirke i koncerte ljudima ? Jeste li organizovali nekada neku svirku manje poznatih bendova, kada već kritikujete Kerber i slične ? Ja jesam, jednu iznad pomenutu, ali bolje jednu nego nijednu. Evo sledeći vikend će druga. I ne, ne dovodim Kerber u Valjevo, ne brini.

Da se vratim na Gitarijadu – nisam gledao nijedan nastup. Da jesam znao bi, veruj mi. Pogledaj izveštaje koncerata na kojima sam bio (Iron Maiden, 2Cellos, FFDP, Smak itd) i biće ti jasno.

Što se pljuvanja tiče – mislim da to nije lek. Nisam od onih koji će u recenziji napljuvati bend jer mislim da im je album loš. Pre ću ga preskočiti. Gledam ono što mi se sviđa, što mi se ne sviđa samo zaobilazim. Samim tim što guramo napred ono što nam se sviđa i što valja ovo ostalo će ostati u blatu.

A u ovom slučaju čak i da hoću ne mogu da pljujem jer nisam ni bio. Da sam bio, možda bih UPUTIO NEKU KRITIKU. A šta je kritika sam objasnio iznad. Moja greška je što nisam prečešljao tekst i izmenio finese, ali ja da menjam svet ?

Gitarijadin problem je taj tekst ili šta već. Sve to što si naveo da ti smeta. Ne moj.

Sad, pitanje za tebe, zašto su “pičkopaćenički stihovi” nužno loša stvar ? Ok, možda ih ti ne voliš. Ali reci to nije moj fah, a nemoj odmah da pljuješ. Ni ja ne volim Linkin Park pa nikada nisam rekao da su sranje bend – jer nisu, odličan su bend. Ali ih ja ne volim.

Isto tako postoji mali milion “pičkopaćeničkih” stihova, pesama i bendova koji su zapravo kul. Džiboni realno kida. Koga bi ti doveo na Gitarijadu, a da ti dođu ljudi ?

Ne moramo svi biti isključivo andergraund metalci ? Znaš to ? Neko može da sluša i džez, neko bluz, neko laganica rok, neko voli grandž, neko pop, dens, fank ? U svakom od tih žanrova možeš pronaći bendove koji kidaju.

Još jednom, ljudima NE NAPLAĆUJEM BAVLJENJE KULTUROM. Sve što objavljujem je besplatno i uvek će biti. Na sajtu, društvenim mrežama i Youtubeu.

Ako to što si napisao u “kolumni” smatraš rok novinarstvom – onda bolje i da je pokojno. Bez obzira da li se neko slaže sa tobom ili ne, smatram da način izražavanja nije dorastao jednoj osobi koja smatra da ima pravo da utiče na kulturu i da piše “kritičke” tekstove.

Nije poenta pljunuti, već kulturno nekome objasniti šta ti se kod njega ne sviđa, jer se tako taj neko možda i promeni. Ovako samo praviš skandal. Ali ti to najbolje znaš.

Srdačno,

Rastko Tomić