Jedini snimci demo pesama Radioheada izlaze na aukciju za par dana

Demo snimci koji su nastali u vreme školskih dana članova grupe Radiohead ponovo su isplivali na površinu te će se, još jednom, naći na aukciji.

Reč je jedinom primerku audio kasete koja sadrži 6 izvornih pesama školskog benda koji se tada zvao On A Friday (kasnije celom svetu poznatom pod imenom Radiohead). Uz to što je reč o raritetu te kao takvom veoma vrednom kolekcionarskom izdanju, dodatnu vrednost daje i sam popis na ovim pesmama budući da se među snimljenim materijalom nalaze i tri pesme koje nikada nisu službeno objavljene.

Nikad službeno objavljene pesme su rani dokaz o talentu benda

Za pesme koji su samo retki imali priliku da čuju stručnjaci tvrde da su autentični rani pokazatelji – odnosno dokazi – talenta koja je u bendu prisutan od samih početaka. Skrivaju se iza imena: “Promise Me”, “Boy In A Box” i “These Chains”.

Izjave potvrđuje i aukcijski stručnjak Paul Fairweather:

“Pesme su sirove, ali svakako daju uvid u fantastičan potencijal koji je bend na kraju i realizovao u narednim godinama.”

Najstariji poznati demo snimci rane faze Radioheada datiraju iz 1986. godine, u vreme kada se Jonny Greenwood (mlađi Colinov brat) još nije pridružio bendu. Radiohead, odnosno On A Friday, tada su se upoznali u oxfordshireovskoj Abingdon školi koju su pohađali. Priča se kako su prvi nastup (na kom su već pobrali ovacije) održali nakon samo sedam dana probi.

Audio kaseta s demo pesmama biće dostupna u sklopu “Punk and Indie” aukcije koju sa startnim datumom 26. januara 2020. godine, organizuje specijalizovana aukcijska firma Omega Auctions.

Očekuje se da bi ovaj kolekcionarski dragulj – jedini postojeći na svetu – na aukciji mogao da dosegne cenu između 2000 do 2500 eura. Prvi put na aukciji se našao 2013. godine kada je za 2000 britanskih funti prodat američkom kolekcionaru.

Frontman benda Thom Yorke, kao ni članovi Radioheada, još nisu komentirali aukciju.