Photo: promo

Ko su najbolje gitaristkinje svih vremena?

Ženski gitarski svet koji šalje poruku da snaga instrumenta nije u onome ko ga svira, već kako mu pristupa.

 

Fender je pre par godina sproveo studiju koja je pokazala da žene čine 50% novih gitarista u Americi i Engleskoj. Proizvođač gitara konsultovao se sa Danijelom Levitinom, neurobiologom i muzičarem, gde su zajedno došli do rezultata da su polovina “svih početnika i onih koji teže napredovanju” žene. CEO kompanije Fender, Endi Munij,izjavio je da je tim u Ujedinjenom Kraljevstvu bio iznenađen nalazima, koji su “identični onome što se dešava u SAD-u.” Možemo zaključiti da je ishod studije pronašao svoj put, potvrdu i smisao u današnjici, jer broj gitaristkinja u muzičkoj industriji aktivno raste.

U ovom tekstu predstavićemo devet imena, međutim lepa vest je da je lista danas mnogo bogatija i raznovrsnija.

Nita Strauss

Jedna od najaktivnijih ženskih session gitaristkinja, Nita je učestvovala u nekoliko uzbudljivih sastava, od ženskog tribute benda The Iron Maidens, Femme Fatale do LA Kiss. 2014. godine zamenila je Orianthi kao glavna gitaristkinja za Alicea Cooper-a. Početkom 2022. Nita je napustila Alice Cooper grupu da bi se pridružila još jednom velikom imenu, ovog puta postajući glavna gitaristkinja za Demi Lovato. U januaru 2018. godine, Nita Strauss postala je prva žena ikada koja je dobila svoj potpisni model gitare od kompanije Ibanez, nazvan Ibanez JIVA10.

Lzzy Hale

Naučila je da svira gitaru sa svojih 16. godina kako bi nadomestila nedostatak gitariste u svom bendu. Predvodeći uspešan rok bend Halestorm, zajedno sa svojim bratom, Lzzy je postala pionirka za žene u rok muzici, podstičući mlade devojke da se posvete gitari i krenu njenim stopama. Pored turneje od 250 dana godišnje, Halestorm je osvojio dve Grammy nagrade: 2013. godine za najbolje hard rok/metal izvođenje i 2019. godine za najbolje rok izvođenje. Kompanija Gibson guitars brzo je prepoznala potencijal Lzzy Hale i 2021. godine je proglasila svojom prvom amasadorkom brenda.

St Vincent

Anne Erin Clark, poznata kao St. Vincent, jedna je od najunikatnijih umetnica savremene rok scene. Osvojivši tri Grammy nagrade, NME nagrade i niz drugih priznanja, kao i izdavanjem sedam studijskih albuma, St. Vincent je sinonim svega što odiše autentičnošću. Kritičari je porede sa veličinama poput Dejvida Bouvija i Kejt Buš.

Godine 2016. Ernie Ball je najavio da je Anne Clark dizajnirala svoju gitaru pod brendom Music Man. Gitara je srdačno prihvaćena, a njen jedinstveni oblik opisan je kao pravljen za ženska tela radi udobnosti i estetski prijatnog izgleda, uz izuzetnu funkcionalnost gitare.

Orianthi

Delila je scenu sa mnoštvom legendarnih umetnika, od Carlosa Santane, Carrie Underwood-a,Steve Vaia do Princa, obišla svet sa bendom Alice Coopera i osvojila mesto glavne gitaristkinje na Michael Jacksonovoj poslednjoj turneji “This Is It”. Zauvek povezana sa PRS gitarama, potpisala je mnoge njene modele. 2013. godine, PRS je izdao prvi  model SE gitare za Orianthi u boji scarlet red, sa karakterističnim slovom “O” na 12. pragu.

H.E.R.

H.E.R. (Having Everything Revealed), rođena kao Gabriella Wilson, ova američka umetnica postala je prepoznatljiva po svom emocionalno ispunjenom sviranju, koji obuhvata glatke ritmove ukrašene sporim, ali energičnim solažama. Osvojila je četiri Grammy nagrade, dok je 2021. godine osvojila svoj prvi Oskar za najbolju originalnu pesmu u filmu “Judas and the Black Messiah”. Njena gitara jeste Stratocaster u obliku “C” iz 60-ih godina.

Lari Basilio

Podstaknuta od strane svog oca, Lari je uzela gitaru u ruke kada je imala samo osam godina. Objavila je svoj prvi solo instrumentalni EP 2011. godine. 2014. godine osvojila je instrumentalnu kategoriju na Samsung E-festivalu i nastupila pred publikom od 15.000 ljudi na Best of Blues festivalu u Brazilu. Proglašena brazilskom virtuozom, Lari ima zaista jedinstven pristup instrumentu koji savršeno kombinuje složenu tehničku veštinu sa melodičnim i energičnim frazama. U januaru 2021. godine, Ibanez je objavio dugo očekivani model u saradnji sa Lari Basilio: njen prvi model, proizveden u Japanu – LB1.

Yvette Young

Yvette Young je multiinstrumentalistkinja, pevačica i frontmenka math rock benda “Covet”. Njen talenat kombinovan sa preciznošću sviranja i jedinstvenim stilom tappinga doneo joj je status jedne od najboljih gitaristkinja na progresivnoj/math rock sceni. Yvette nije samo muzičar koji nastupa na turnejama, već i vodi profesionalni kurs gitare koji privlači ogroman broj kandidata. Mlada je sama naučila da svira gitaru, svirajući po sluhu.

Ibanez je bio njen izbor gitare, i pravedno je bilo da je upravo Ibanez sarađivao sa ovom mladom gitaristkinjom u kreiranju njenog prvog autorskog modela.

Nikki Stringfield

Trenutno je gitaristkinja u bendovima Femme Fatale i The Iron Maidens (kao i Nita Strauss), a takođe je i rezidentna muzičarka u Hard Rock Cafeu u Holivudu i ima dva studijska albuma iza sebe. Nije iznenađujuće što je njen voljeni Schecter doneo priznanje koje zaslužuje. Sa talentom za energične, ali dramatične vodeće deonice, potpisana gitara je bila na pomolu. Tako je rođena Nikki Stringfield A-6 FR S.

Sophie Lloyd

Pokazatelj da internet ima nesumnjivo dobrih strana jeste upravo ova gitaristkinja. Ona je svojim coverima postala prava internet muzička senzacija i tako dobila počasno mesto glavne gitaristkinje na turneji Machine Gun Kellya. Ekipa u Kiesel kompaniji upravo je to videla i udružila se sa Sophie da napravi njen prvi model gitare.