CREDIT: Leon Morris/Redferns

Legendarni gitaristi koji ruše starosne granice u muzici

Sledeći muzičari pružaju dokaz da posvećenost i strast prema muzičkom instrumentu, kao i prema bilo čemu drugom, mogu nesumnjivo nadmašiti godine i dovesti do neočekivanog uspeha.

 

Johnny Ramone – 24 godine

Njegovo pravo ime je John Cummings, ali ga verovatno svi znamo kao Džonija iz grupe Ramones. Odrastao je okružen rok muzičarima u Kvinsu i njegovo interesovanje za muziku u tom periodu bilo je primetno. Tokom srednje škole proveo je neko vreme svirajući u bendu, međutim nisu se ozbiljnije bavili ovom umetnošću. Ali kako najčešće to i biva, muzika je kroz ovaj bend spojila njega sa budućim članom istoimenog benda –  bubnjarem Tomijem.

Nakon što je Džoni završio školu, par godina radio je kao vodoinstalater,  i u jednom od takvih poslovnih dana upoznao je Di Di Ramona odakle se rodilo prijateljstvo. Kada su shvatili da dele jednaku strast prema muzici, odlučili su da obiđu obližnju muzičku radnju.  Džoni je tada kupio gitaru, a Di Di bas. Usledilo je njihovo zajedničko sviranje, gde je Džoni nakon nekog vremena pozvao svog starog prijatelja Tomija, a isto tako je i pevač Džoi upotpunio njihovo muzičko putovanje.

Njegova inspiracija bilo je gitarsko umeće Džimi Pejdža, odakle se može pretpostaviti da je izgradio svoj stil brzih ritmičkih udaraca. Tehnika punih akorada bila je prilično jedinstvena u to vreme, čime je pridobio simpatije i bio uzor mnogim budućim gitaristima ovog žanra.

Chuck Berry – 29 godina

Nazvan još i ocem rokenrola, svoj prvi javni nastup imao je sa 15 godina, međutim kroz neko vreme, zapravo par godina se tu i zadržalo. Samo tri godine kasnije, uhapšen je zbog višestrukih pljački, krađe automobila i ilegalnog nošenja oružja.

Nakon što je pušten na svoj 21. rođendan, oženio se, zasnovao porodicu i radio na nekoliko poslova. Tek pred kraj dvadesetih godina ponovno se posvetio muzici, ali to nije sprečilo da postane jedan od najuticajnijih gitarista u svetu rokenrola.

James Lewis Carter Ford – 70 godina

Odrastajući u disfunkcionalnoj porodici, suočavao se sa brojnim izazovima tokom detinjstva. Nije pohađao školu, bio je nepismen, i osuđen je na desetogodišnju robiju, ali je iza rešetaka proveo samo dve godine pre nego što je pušten na uslovnu slobodu. Pretežno je obavljao različite poslove, uključujući oranje polja i vožnju kamiona, zbog čega su ga nazivali “T-model”. Imao je nekoliko žena, a tačan broj dece nije poznat, mada neki izvori navode da ih ima više od 25.

Peta supruga mu je kao rođendanski poklon uručila gitaru što je označilo početak njegovog sviranja. Iako nije znao da čita note svirao je svakog dana. Badi Gaj, poznati bluz gitarista i pevač, otkrio ga je i pomogao mu da potpiše ugovor. Prvi album snimio je u svojoj 77. godini.