Photo by Pete Still/Redferns

Mark Knopfler iz Dire Straitsa na aukciji prodaje gitaru iz pesme „Money For Nothing“ i preko 100 drugih instrumenata

Mark Knopfler, bivši frontmen britanske rock grupe Dire Straits, objavio je da će sledeće godine na aukciji ponuditi više od 120 gitara i pojačala iz svoje pet decenija duge karijere.

Britanska aukcijska kuća Christie’s najavila je da će 31. januara na aukciji ponuditi gitaru korišćenu za vreme snimanja hita “Money For Nothing”, a Knopfler je svirao i na legendarnom koncertu Live Aid, održanom 1985. u Londonu.

Dire Straits dobijaju ogromne količine novca da se ponovo okupe

U zbirci gitara Marka Knopflera su i brojni instrumenti koje je muzičar koristio dok je komponovaoo, snimao ili izvodio pesme Dire Straitsa, stoji u objavi kuće Christie’s. Među njima su instrumenti marke Gibson, Fender i Martin, uz modele izrađene po narudžbini poznatih proizvođača gitara Rudyja Pense i Johna Suhra.

“Vreme je da neke od svojih dragocenih saputnika sa šest žica izvadim iz njihovih kofera i omogućim im nove avanture s novim vlasnicima” – rekao je Knopfler u objavi koju je podelila aukcijska kuća. – “Bez sumnje, biću tužan gledajući ih kako odlaze, ali proveli smo divne trenutke zajedno i ne mogu na svima istovremeno da sviram” – dodao je.

Danas 74-godišnji roker četvrtinu prihoda od prodaje doniraće raznim dobrotvornim organizacijama, među kojima su britanski Crveni krst, udruženje za zaštitu divljih životinja Tusk i dečja neprofitna organizacija Brave Hearts of the North East.

Kako su ZZ Top i MTV inspirisali Dire Straits da napišu “Money for Nothing”

Najvredniji instrument, procenjen na 500.000 funti, originalni je Les Paul Standard iz 1959. koji je Nofler kupio od Bobija Tenča iz The Jeff Beck Grupe. Očekuje se da će Gibson Les Paul reizdana gitara iz 1983. koja je korišćena za snimanje pesme “Money For Nothing”, postići cenu do 15.000 funti.

Gitara marke Fender Mark Knopfler Signature Stratocaster iz 2002. mogla bi da dosegne cenu do 6.000 funti, a Pensa-Suhr MK-1, koju je izradio i posebno prilagodio John Suhr, procenjena je na 6.000 do 8.000 funti.

Aukcijska kuća Christie’s od 9. do 13. decembra održaće izložbu gitara i pojačala u Njujorku, nakon čega sledi pretprodajno razgledanje u sedištu kuće u Londonu.

U nedavnom razgovoru za BBC, povodom snimanja desetog solo albuma, Knopfler je otkrio da bi deo prihoda od aukcije mogao da iskoristi za kupovinu novih gitara, pojasnivši da ni on “nije otporan na nova iskušenja”.