Marko Miranović(Numenor) – ,,Until the light take us all”

Numenor su objavili EP “Make The Stand” u izdanju Elevate Records. Ovaj EP otvara put za album „Draconian Time“ koji će biti objavljen u februaru.

U EP-u, pored istoimene pesme u kojoj se Marku kao drugi vokal pridružio Hansi Kursch, pevač Blind Guardian-a, nalaze se još tri pesme: “Where the Battle Rages On”, remix pesme “Dragon of Erebor” koja je se prvobitno našla na albumu “Sword And Sorcery’ te moćna obrada pesme Blind Guardiana “Valhalla” koja zatvara krug.

Novi EP i predstojeći album bili su nam dobar povod da upitamo ponešto Marka Miranović, frontmena grupe. 

HM : Pre svega se nadamo da si dobro i da je sve okej. Da li imaš možda neko mišljenje o sadašnjoj situaciji, kako se boriš i koliko ona utiče na bend i tebe lično?

Marko : Manje više sve ide ok (meni ovo stanje uopše ne smeta, taman malo da se odmorim od putovanja po Evropi i festivalima), uglavnom sad radim na knjizi i biografiji za Blind Guardian i u punom smo jeku promocije novog singla ”Make the Stand” i već dok ovo pišem spremam se da potpišem ugovor sa najvećim Nemačkim promoterom koji bi trebalo da pokriju novi album i singl tako da imamo i velika očekivanja.

U suštini krenula je već ozbiljna promocija novog albuma, prvo sa singlom a sad već i sa albumom od sledeće nedelje. Tek smo zagrebali, a već je u pravom smislu ludnica na sve strane nastala. Do sad se nikada nismo pojavili u tolikom broju magazina i webzina u inostranstvu, bez obzira što je Numenor i pre bio sasvim solidno prihvaćen u inostranstvu, ne samo u Evropi, već i šire, u Severnoj i Južnoj Americi, pa donekle i u Japanu.

HM: Na tek objavljenom EP-ju je se našla i pesma u kojoj gostuje Hansi Kursch, pevač Blind Guardian-a, ali i “Vallhala”, obrada istog benda. Da li je prvo došlo do saradnje ili ste prvo obradili njihovu pesmu pa onda pomislili kako bi bila dobra ideja da gostuje Hansi ? I kako je uopšte došlo do njegovog gostovanja na pesmi “Make The Stand”.

Marko : Sa Hans Jurgenom Kursch-om se znam već preko 10 godina. Dugo smo sarađivali, istina sporadično, ali onda je krenula ta priča pre nekih dve godine da se radi knjiga i biografija o njima pa me je Blind Guardian ekipa pozvala da uzmem učešće. Negde tokom tog rada ja sam pitao Hansija da mi otpeva jednu pesme, te je on pristao. Malo smo duže čekali zato je i album okasnio ali vredelo je imati i pesmu i spot. Realno, kad je izašao spot rekao sam: ”sad mogu da umrem” 🙂 ali istina je to je kruna celog mog ovog života, nekako se krug zatvorio.

Kasnije se od strane izdavača rodila ideja da se uradi i singl koji će najaviti album a na kom će noseća pesma biti ”Make the Stand”. Za sad stvari idu odlično, sećam se kad smo izbacili spot sa Hansijem za sat vremena smo našli novog izdavača. To je sad Elevate Records, za sad izdavač koji je odradio najozbilniju promociju ikad.

HM: EP je objavljen pre 7 dana, a novi album “Draconian Time” stiže uskoro. Da li će se po nečemu album razlikovati od EP-ja
i ako hoće, po čemu ?

Marko : ”Draconian Age” će biti objavljen za Elevate Records iz Italije 26. februara na CD formatu, ali mislim da će digitalno
izdanje izaći nedelju dana pre. Tako da ćemo možda već sredinom februara preslušavati ceo novi album Numenora.

Da, velika je razlika je je ”Make the Stand” naš prvi EP ikada bio osmišljen da više upozna nove ljude sa našim zvukom. Računali smo da će masa ljudi tek sad prvi put čuti Numenor. Sam singl je kao neka vrsta best off-a. Na njemu su se našle sve naše najpopularnije pesme od ”Dragon of Erebor” do već sad jako popularne obrade ”Valhalle” od Guardijana. Ali, morao sam ja ipak da ubacim jednu sa novog albuma pored ove pesme sa Hansijem. Po meni je ta druga pesma ”Where the Battle Rages on” jedna od krucijalnih pesama, mada će ceo ”Draconian Age” od početka do kraja, biti ludilo. Svaka pesma je tekstualno i muzički priča za sebe.

HM: Kako ste došli do veoma specifične mešavine death i power metala ?

Marko : Nija lako dati odgovor na ovo pitanje jer je u pitanju bio duži proces ali korene treba tražiti u prvoj pesmi koju smo ikada napravili: ”The Eternal Champion”. Već ta pesma, koja je jedan od naših najvećih hitova, je usmerila bend iako je prvi album bio više u symphonic black metal stilu sa ozbiljnim uplivima heavy metala, pogotovo preslušajte solaže! Taj album je sad rasprodan i upravo radimo i pripremamo reizdanje “Colossal Darkness” diska. Mogu već da obećam da će to novo, drugo izdanje biti prava bomba!

E, kasnije smo došli na ideju da drugi album, zato što je ”The Eternal Champion” prošla odlično, napravimo još više
pesama po tom uzoru. I tako je nastao naš drugi album ”Sword and Sorcery” koji je do ovog momenta naše najprodavanije i najpopularnije izdanje.

U suštini današnji stil Numenora je unikatan i teško se može iskopirati, jer neke pesme povuku na Iron Maiden,
druge na Lucu Turillia (a na sve to dođu moji vokali koji su realno pod žestokim uticajem norveških bendova), ali ima dosta pesama koje daju tu autentičnost našem stilu, a one imaju korena u Arcturusu, Covenentu i sličnim norveškim bendovima iz devedesetih. Nije ni slučajno zašto bend tako dobro prolazi u Švedskoj i Norveškoj 🙂

HM: Da li možda planirate promociju EP-a/albuma kada se smiri situacija ?

Marko: Ako misliš na live nastupe za sada nema nikavih bitnijih ideja nažalost mada postoje neke inicijalne ideje ali to ću
morati da vidim sa Hansijem. Moguće je možda da imamo neki nastup sa Blind Guardijanom: to bi u ovom momentu jedino imalo smisla.

Druga stvar je što se od Numenora mnogo očekuje sad jer bend nikad nije svirao uživo i iskreno po malo me je i strah kako će sve ispasti, ali da mi imao već nekoliko ozbiljnih hitova na koje bi publika već unapred dobro reagovala. Lakše mi je da napravim i snimim još jedan ceo album nego da pripremim svirku, realno…

HM: Imamo jedno pitanje koje pitamo sve, pa moramo i tebe. Da možeš da čuješ bilo koji bend, bilo kad i bilo gde, gde i kada bi bilo i koji bend bi bio u pitanju ? Fiktivno pitanje.

Marko: U suštini ja sam odgledao moje najomiljenije bendove već bezbroj puta, ali ima bendova koje nisam video uživo
poput Hawkwind-a. Njih bih voleo da vidim. Ima još tu bendova čiji su članovi izvršili samoubistva ili su preminuli
pa nisam imao prilike da ih vidim uživo. EKV je među njima. Mozda ce nekom zvucati malo čudno ali ja sam
odrastao na ulicama Beograda sredinom devedesetih kada je EKV bio sinonim za kvalitet.

HM: A najbolji metal bend ikada je ?

Marko: Ah to je teško reći: ako kažem Blind Guardian biću nefer prema drugim bendovima koji su isto tako imali uticaj na mene kada sam imao 15-16 godina. Ali, da, Blind Guardian je nekako na mene najviše uticao. Jednom kad sam otkrio bend to mi je okrenulo život naopačke doslovno: počeo sam da čitam epsku fantastiku (Tolkiena, Murkoka), da šetam noću po šumama. Sećam se da su u mom selu imali ozbiljan problem jer sam noću voleo da zapalim vatru u šumi, kasnije se ta tradicija prenela na zvezdarsku šumu 🙂

HM: Hvala puno za intervju i želimo puno sreće sa EP-jem i albumom!

Marko: Hvala i Vama još jednom na punoj podršci! Sve najbolje želim do sledećeg puta!

Marka intervjuisao : Rastko Tomić