Wed. Oct 27th, 2021

Muzički filmovi za gledanje – vol. 2

Kada je krenula korona, preporučio sam vam 15 filmova za gledanje tokom karantina koji je tada bio uveden. Sada karantina nema(a nadam se da ga neće ni biti), ali vam predlažem drugu turu muzičkih filmova, dokumentaraca, autobiografskih, izmišljenih i svih sličnih koje možete pogledati i zabaviti se.

 1. Whiplash – J.K. Simmons postaje super negativac i muči mladog džez bubnjara u zanosnoj drami Whiplash. Simmons je nemilosrdan kao učitelj jazz-a Terence Fletcher. Njegova opaska “nije moj tempo” brutalno je hladna kao i “friendo” Javiera Bardema u No Country for Old Men. Pod Fletcherovim tutorstvom, hladnoća džeza postaje krvavi sport u konkurenciji velikih bendova whiplasha. MYles Teller glumi mladog junaka filma, koji probija zastoj dok napetost raste dok ne nestane
 2. Amy Film je pun iskrenih snimaka šestostrukog dobitnika Gremija, intervjua sa prijateljima i producentima, kao i ranije neviđenih snimaka performansa. Mnogobrojne prednosti Amy osvojile su ovaj film 2015. godine Oskar za najbolji dokumentarni film. Istini za volju, to je jedan od najdirljivijih filmova u bilo kom žanru.
 3. La BambaLa Bamba je priča o legendarnom Ričiju Valensu i njegovom polubratu Bobu, koje tumače Lou Diamond Phillips i Esai Morales. Ritchie je bio fenomen, pravi gitarista i tekstopisac je postao kao 17-godišnji klinac, koji je umro samo pola godine nakon početka karijere. 
 4. CODA – Kao CODA (dete gluvih roditelja) Rubi je jedina osoba koja čuje u svojoj porodici gluvih. Kada je porodični ribolovni posao ugrožen, Rubi se nalazi razapeta između ljubavi prema muzici i straha od napuštanja roditelja.
 5. Baby Driver – Nakon što je primoran da radi za šefa kriminala, mladi vozač u bekstvu zatiče se kako učestvuje u pljački osuđenoj na propast. Baby Driver ima jedinstven način koji ga motiviše da vozi bolje, vozi u ritmu muzike koju sluša – bez prestanka.
 6. Yesterday – Mučni muzičar shvata da je jedina osoba na planeti zemlji koja se seća The Beatlesa nakon što je se probudio u “paralelnom univerzumu”. On koristi tu informaciju kako bi pesme legendarne liverpulske četvorke predstavljao drugima kao svoje i postao planetarna zvezda.
 7. A Star is Born – Muzičar pomaže mladoj pevačici da stekne slavu nakon što shvata da su godine i alkoholizam poslale njegovu karijeru zauvek u propast. Glume Lady Gaga i Bradley Cooper koji su ovu muzičku dramu izneli fantastično.
 8. Rocketman – Muzička fantazija o fantastičnoj ljudskoj priči o godinama kada je Elton John postajao slavan.
 9. Bill & Ted Face the Music – Jednom kad im je rečeno da će spasiti univerzum tokom avanture na putovanju kroz vreme, 2 potencijalna rokera iz San Dimasa u Kaliforniji nađu se kao sredovečni tate koji i dalje pokušavaju da izbace hit pesmu i ispune svoju sudbinu.
 10. Sound of Metal – Bubnjar metal benda, Ruben počinje da gubi sluh. Kada mu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi. Njegova devojka Lu vodi Rubena, bivšeg zavisnika, na rehabilitaciju za gluve osobe, nadajući se da će to sprečiti recidiv i pomoći mu da se prilagodi novom životu. Nakon što je dočekan i prihvaćen takav kakav jeste, Ruben mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao.
 11. Metalhead – Devojka je uhvaćena između života koji joj je oduzeo brata i njene nesposobnosti da se sama izbori. U svojoj tuzi, utehu pronalazi u mračnoj muzici Black Metal -a i sanja da postane rok zvezda.
 12. Singles – Dok smo na temi grunge-a, moramo uključiti i ovaj film. Croweov film iz 1992. godine stvara još jedan lijep portret ljubavi i muzike u najpoznatijoj eri Sijetla do sada.
 13. Rock Star – Dramski film sa komičnim trenucima, iako prilično ozbiljan. Svi znamo za različite starije bendove koji ponekad moraju da pronađu novog pevača, poput Journey i Judas Priest. Ovaj film prati jednog od tih pevača.Na njemu se nalazi dosta muzičara, poput Zakk Wyldea i Jeff Pilsona. Verovali ili ne, ovaj film je prilično pukao na blagajnama, izgubivši skoro 37 miliona dolara. Zvučni zapis sadrži šest pesama benda u filmu, Steel Dragon.
 14. Lemmy – Dokumentarni film o životu i karijeri poštovanog heavi metal muzičara Lemmija Kilmistera.
 15. Ray – Ray je biografski muzički film o životu slepog R&B muzičara i pijaniste Ray Charlesa. Objavljen je 2004. sa velikim uspehom, a napisao ga je, producirao i režirao Taylor Hackford. Jamie Foxx osvojio je Oscara za najboljeg glumca, kao i sa sve četiri druge velike nagrade, i bio je drugi glumac koji je ovo uspeo. Tako znate da je ovo dobar film.

Highwaystar Magazine radio