Wed. Apr 21st, 2021

Muzički filmovi za gledanje u doba Korone

U našem regionu Korona hara već nekih mesec dana, a izgleda da će potrajati još bar 20ak dana. Utom mi vam predlažemo neke muzičke filmove, dokumentarce, autobiografske, izmišljene, koje možete pogledati i zabaviti se u karantinu. Trailer za svaki film možete videti pritiskom na ime filma. #ostanikodkuće

 1. Metallica – Some Kind of Monster Ovaj nagrađivani rockumentarni film prvobitno je bio promo video za Metallica-in album “St. Anger” iz 2003. godine, ali je pretvoren u nešto dosta drugačije.
 2. The Decline of Western Civilisation Collection  – Film sadrži intervjue i snimke svirki Black Flag-a, Circle Jerks-a i  dosta drugih. U deluxe verziji postoji i audio intervju sa Dave Grohlom.
 3. Beware of Mr. BakerVišestruko nagrađivani muzički dokumentarac Jaia Bulgera prati nedavno preminulog bubnjara Ginger Bakera.
 4. This is Spinal tap – Izmišljena priča o izmišljenom bendu pod nazivom Spinal Tap koji su trenutno na turneji u SAD. Kamera sve to prati, a na vama je da vidite šta im se dogodilo.
 5. Bohemian Rhapsody – Legendarni film o grupi Queen već je postao megapoznat i upoznao je i mlađe generacije sa vrhunskim delima koje je grupa ostavila iza sebe. Rami Malek je dobro “podneo” ulogu harizmatičnog Freddie Mercuryja.
 6. Lords of ChaosPolufikcionalni prikaz priče koja nikada neće umreti je jeziva. Film prati Mayhem, jedan od bendova koji su osnivali norvešku black metal scenu, od samog početka. Nije zasnovano na 100-postotnoj istini.
 7. Pearl Jam – Twenty– Jedan za najveće fanove Pearl Jam-a, a takođe i dobra osnova za novopridošle. Cameron Crove režira ovaj izveštaj o 20. godišnjici grandžera, prikupivši 1.200 sati retkih snimaka, zašećerenih novim intervjuima i snimcima uživo.
 8. Purple Rain – Ova rock drama iz 1984. godine u američkoj blagajni zaradila je 68 miliona dolara. Radnja prati velikog Princea.
 9. Rush – Beyond the lighted stage – Uzmite u obzir da je “Rush: Beyond the Lighted Stage” najaktualniji anti-rock ‘n’ roll bendovski dokumentarni film koji je ikada snimljen, bar kada je reč o najozloglašenijim stereotipima rocka. Sjajan pogled na ono što ih je ovaj trojac učinilo tako jedinstvenim, ovo je priča ni o čemu osim strasti prema muzici i međusobnom poštovanju bratstva onih koji je stvaraju.
 10. School of Rock – Cenimo da ste ovaj film gledali, ALI, ako niste, obavezno palite ovog trenutka, ova lektira se ne propušta.
 11. The DirtOvaj film je razlog zbog kojeg je Motley Crue uništio zakon i ponovno se ujedinio. Film prati jedan od najvećih hair/glam bendova ikada i sve njihove dogodovrštine koje su se godinama ređale.

 12. The RockerFilm se fokusira na rockera iz osamdesetih, Roberta “Fish” Fishmana koji po drugi put pokušava da se domogne slave, pridružujući se bendu svog brata na turneji. Prvu šansu za slavu propustio je 1986. kada je diskografska kuća rekla da ako ga bend izbaci, oni će se biti predgrupa za Whitesnake.

 13. Eric Clapton – Life in 12 barsPogled na život i delo gitarista Erica Claptona, koji su ispričali oni koji ga najbolje poznaju, uključujući BB Kinga, Jimija Hendrika i Georgea Harrisona.
 14. The DoorsThe Doors je američki biografski film iz 1991. godine o istoimenom rock bendu 1960-1970, koji naglašava život pevača Jima Morrisona.
 15. Heavy Trip –  Turo (25) pokušava da savlada svoje strahove vodeći najpoznatiji heavy metal bend u Finskoj, Impaled Rektum, na najbolji metal festival u Norveškoj. Putovanje uključuje teški metal, pljačku groba, vikinge i oružani sukob između Finske i Norveške.

 

  A predstavljamo vam i nekoliko domaćih filmova. 

 1. Nebeska tema – Priča prati najvećeg džentlmena rokenrola na našim prostorima i frontmena grupe Idoli – Vladu Divljana.
 2. EKV – Kao da je bilo nekad – Očigledno, prema imenu, film prati priču jednog od najvećih rok bendova na našim prostorima, EKVa.
 3. Izgubljeno dugme – U filmu su o najpoznatijem bubnjaru grupe Bijelo Dugme, Ipetu Ivandiću pričali oni koji su ga najbolje znali.
 4. Smak u Americi – Ova priča prati grupu SMAK na njihovoj turneji i boravku na tlu dalekog kontinenta, Severnoj Americi.
 5. Kad Miki kaže da se boji — tko su junaci Johnnyjevih pjesama 

Highwaystar Magazine radio