**FILE PHOTO** Eddie Van Halen Has Passed Away at 65 from Cancer. NEW YORK, NY - OCTOBER 8: Eddie Van Halen of Van Halen performs on the Diver Down tour at Madison Square Garden on October 8, 1982. Credit: mpi04 / Media Punch Inc. ***NO FRANCE***. /IPX

Napustio nas je jedan od najvećih – Preminuo Eddie Van Halen

Svet muzike izgubio je još jednu legendu ove godine.

Nakon Toots Hibbert-a, Peter Green-a, Little Richard-a, Brian Howe-a i mnogih drugih, planeta zemlja izgubila je jednu od najvećih legendi muzike 20. i 21. veka – Eddie Van Halen-a.

Eddie je preminuo juče u 66. godini, saopštio je njegov sin, Wolfgang Van Halen putem društvenih mreža. Njegova izjava se može pročitati u nastavku.

Eddie je rođen u Amsterdamu pod punim imenom Edward Lodewijk Van Halen od Jana van Halena i Eugenije van Halen. Bio je deo muzičke porodice, njegov otac je bio klarinetista, saksofonista i pijanista. Porodica se preselila u Pasadenu u Kaliforniji u februaru 1962. godine, a Eddie i njegov brat Alex su vukli prema muzici još od malih nogu mladosti, te su obojica počeli da sviraju klavir u dobi od šest godina. Alex je kasnije prešao na bubnjeve, a Eddie je uzeo gitaru, priznavši dosta godina kasnije u jednom intervjuu da nikada nije znao da čita muziku. Gitarista je učio gledajući i slušajući, čineći svoje veštine improvizacije još impresivnijim.

Eddie i Alex su osnovali svoj prvi bend 1972. godine, na kraju usvojivši porodično ime Van Halen za grupu sredinom 70-ih i potpisavši ugovor sa Warner Bros-om 1977. Bend, u kojem je do tada nastupao David Lee Roth kao vokal i Michael Anthony na basu, izdao je svoj istoimeni debitantski album 1978. godine, sa kog je kao najveći hit završila obrada grupe The Kinks’ “You Really Got Me”. Na albumu se nalazi i “Eruption”, numera koja prikazuje Eddie-jevo genijalno sviranje gitare zbog čega je postao veoma primećen kao novi gitarski heroj na hard rock sceni.

Tokom postojanja grupe Van Halen, bend je objavio 12 studijskih albuma, uključujući i “1984”, koji je prodat u više od 10 miliona primeraka u SAD. Među ostalim priznanjima uzeli su Grammy 1992. godine za najbolje izvođenje hard rock pesme s vokalom za album “For Unlawful Carnal Knowledge”. Van Halen su primljeni u rock n roll hall of fame 2007. godine.

Edijeve veštine takođe su tražili da “pozajme” i mnogi njegovi “vršnjaci”. Odsvirao je gitare za pesmu “Beat It” Michael Jacksona sa albuma “Thriller”. Takođe je sarađivao sa KISS-om, Black Sabbath-om, Brian May-em, Roger Waters-om, Steve Lukather-om i LL Cool J-om.

Eddie je se 2000. godine lečio od raka jezika i zbog čega je na operaciji morao da mu bude uklonjen deo jezika. 2002. godine izjavio je da više nema rak. Van Halen se borio sa alkoholizmom i zloupotrebom droga. Počeo je da puši i pije sa 12 godina i izjavio je da mu je potreban alkohol da bi funkcionisao. U rahabilitacioni proces je ušao 2007. godine, a pre par godina je u intervjuu rekao da je bio trezan od 2008. godine.

Iako je bio pušač, u jednom intervjuu je rekao da misli da je dobio rak grla od metalne trzalice koju je često nosio u ustima 20 godina. Uprkos dijagnozi, nastavio je da se bavi muzikom i uživa u svirci sa sinom Volfgangom, koji je od 2006. godine basista u očevom bendu.

Pre šest godina rak grla mu se vratio, pa su zbog toga i bile otkazane sve planirane turneje. Eddie je zbog pogoršanog stanja hospitalizovan prošle godine, a lekari su nedavno otkrili da se rak proširio i na mozak.

Van Halen je široko priznat kao jedan od najvećih gitarista u istoriji rock muzike, te su njegov uticaj osetili svirači svake generacije i skoro svakog žanra.