The Beatles during a recording session for the “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” album, Abbey Road Studios, 1967. Credit: Jeremy Neech/Apple Corps Limited

Objavljivanje poslednje pesme Beatlesa najavljeno za sledeću nedelju

Dugo očekivana nova i istovremeno poslednja pesma Beatlesa “Now and Then” sa sva četiri člana biće objavljena sledeće sedmice zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije (AI).

“Evo ga, Džonov glas, kristalno jasan – rekao je Pol Makartni, navodeći da je uzbudljivo i u 2023. godini i dalje raditi na muzici Beatlesa i uskoro objaviti novu pesmu koju javnost nije čula” – objavio je Guardian.

„Now and Then“ je napisao i otpevao Džon Lenon kasnih 1970-ih u svom domu u Njujorku. Lenonova udovica Joko Ono dala je 1994. godine demo snimak Polu Makartniju na kaseti sa napisom „Za Pola“, koja je takođe uključivala Lenonove demo snimke za „Free As a Bird“ i „Real Love“.

Poslednje dve pesme završili su Makartni, Ringo Star i Džordž Harison i objavljene su kao singlovi u okviru projekta Beatles Anthology, dok je zbog tehnoloških ograničenja objavljivanje pesme „Now and Then“ bilo odloženo.

Više od četvrt veka kasnije, Džekson je koristio softver uz pomoć veštačke inteligencije da demiksuje originalni audio snimak sa snimka Beatlesa iz 1970. godine, kada je grupa snimila svoj poslednji album „Let It Be“ da bi se izolovali instrumenti i vokali za dokumentarnu seriju „Get Back“.

Paul McCartney najavio objavljivanje nove i ujedno poslednje pesme Beatlesa

Makartni je rekao da je tehnologija veštačke inteligencije korišćena da se „izvuče“ glas Džona Lenona iz starog demo snimka da bi mogla da se dovrši pesma. Beatlesi su se ponovo okupili 1995. godine i snimili Lenonove pesme „Free As A Bird“ i „Real Love“, što su bili prvi novi snimci grupe posle 25 godina. Tada su pokušali da snime i pesmu „Now and Then“, ali su odustali.

Nova tehnologija sada je to omogućila, a kako se navodi, ideja je došla iz dokumentarca o Beatlesima „Get Back“ u kojem je autor filma Piter Džekson koristio veštačku inteligenciju.

“Now And Then” će biti objavljena širom sveta u 16h po našem vremenu, u četvrtak, 2. novembra, kao dvostruka A-strana sa debitantskim britanskim singlom iz 1962. godine, “Love Me Do” – koji kombinuje njihov prvi singl sa njihovim poslednji.