Tue. Nov 30th, 2021

Jeff Kravitz, Getty Images

Odbačena tužba protiv Nirvane – ali ne ona na koju svi mislite

Dok je veći deo pravnog fokusa poslednjih meseci bio na tužbi Spensera Eldena vezanoj za omot albuma ,,Nevermind” kojom on pokušava da ukloni svoj lik sa budućih štampanja albuma, ili bar svoj polni organ, Nirvana je takođe bila uključena u još jednu tužbu, u kojoj se tvrdi da je bend prekršio autorska prava.

I u pitanju je ilustracija Danteovog pakla za upotrebu na majici. Ali od četvrtka (21. oktobra) ta pravna stvar je za sada rešena, iako bi moglo uslediti još sudskih postupaka.

Čitajte više : NIRVANA tužena zbog korišćenja ilustracije iz prevoda Danteovog ‘Pakla’ na merču benda

Kalifornijski savezni sudija odbacio je slučaj u četvrtak. Tužbu je prvobitno podnela Jocelyn Susan Bundy, koja je izjavila da je crtež kreirao njen deda 1949. godine i da ostaje pod britanskim autorskim pravima. Tužbu je podnela u aprilu, otkrivajući da je tek nedavno saznala za majicu „Vestibule” sa dizajnom na kojem je prikazano „sedam krugova pakla”. Dotična košulja je prvobitno objavljena 1989. godine.

Okružni sudija Dale S. Fischer je u presudi odbacio tužbu, ali je naveo da bi slučaj bolje odgovarao britanskom pravnom sistemu nego da se o njemu vodi u Los Anđelesu.

„S obzirom na to da se jedan od ključnih sporova u ovom slučaju tiče vlasništva nad autorskim pravima na Ilustraciju, koje je regulisano britanskim zakonom, Velika Britanija verovatno ima jači interes, u ovom slučaju“, napisao je sudija, kako prenosi Bilboard.

U svojoj tužbi, Bundi je tvrdila da su slike na majici „Vestibule” „praktično identične” ilustraciji „Gornjeg pakla” njenog dede koja se pojavila u knjizi iz 1949. godine. Osim Nirvane LLC, u predmetu je kao tuženi naveden i Live Nation Merchandise LLC.

Advokati Nirvane i Live Nation-a su tvrdili da je slučaj „forum non conveniens“, pravni termin koji kaže da je slučaj podnet neodgovarajućem sudu. Sudija se složio, ali je dodao da će njeno otpuštanje postati pravosnažno samo ako bend pristane da vodi sudski spor u Velikoj Britaniji pred britanskim sudom koji vodi slučaj.

Bundyjev advokat, Inge De Bruyn, rekla je Billboardu u petak (22. oktobra) da trenutno procenjuju sve opcije, uključujući ponovno podnošenje predmeta na sud u Velikoj Britaniji.

Highwaystar Magazine radio