Sat. May 8th, 2021

NIRVANA tužena zbog korišćenja ilustracije iz prevoda Danteovog ‘Pakla’ na merču benda

NIRVANU je tužio naslednik britanskog umetnika koji je nacrtao mapu pakla za prevod Danteovog “Pakla”, navodeći da je ovaj grandž bend pokrao sliku i upotrebio je za svoj merč. „Pakao“ je prvi deo epskog speva italijanskog pisca Dantea Aligijerija iz 14. veka „Božanstvena komedija“.

Jocelin Susan Bundi je u sredu (28. aprila) tužila Nirvana LLC, Live Nation Merchandise LLC i njihovu jedinicu Merch Traffic LLC, zajedno sa Silva Artist Management LLC, rekavši da NIRVANA koristi nacrte njenog dede CV Scott-Gilesa od 1997. na košuljama, šoljama, vinil pločama i drugoj robi koja se prodaje u prodavnicama, uključujući Walmart, H&M i Hot Topic. Crtež prikazuje Danteove krugove Gornjeg pakla.

U žalbi se navodi: „Dana 20. januara 2021. ili približno tog datuma, tužilac je otkrio da tuženi NIRVANA i Live Nation Merchandise licenciraju, promovišu, prodaju, proizvode i distribuiraju vinil ploče, majice, džempere, kapuljače, ključeve fobs, šolje, zakrpe, dugmad i druge proizvode koji prikazuju sliku koja je gotovo identična ilustraciji u SAD-u i inostranstvu.

„Otprilike 11. marta 2021. godine, tužilac je to otkrio, nešto kasnije 13. februara 2021. godine, optuženi Merch Traffic je takođe počeo da promoviše, licencira, prodaje i distribuira proizvode koji krše autorska prava u SAD i inostranstvu “.

U žalbi se dodaje: „Dalja istraživanja otkrila su da neke od neovlašćenih upotreba Ilustracije na robi markiranoj od strane NIRVANA-e datiraju još 1989. Dalje istraživanje takođe je otkrilo da su tokom godina bend NIRVANA i stranke koje deluju u njegovo ime rutinski pravili lažne tvrdnje o vlasništvu autorskih prava na Ilustraciji postavljanjem lažnih obaveštenja o autorskim pravima na Proizvode koji krše autorska prava u suštinski ovom obliku „© [Godina] Nirvana“.

„Konačno, u dokumentima podnetim u dve druge tužbe za zaštitu autorskih prava pred ovim sudom, optuženi NIRVANA je implicirao da je Kurt Cobain stvorio Ilustraciju ili, alternativno, da je Ilustracija u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Državama, te da je, prema tome, NIRVANA i njeni imaoci dozvole mogu je slobodno koristiti bez odobrenja ili nadoknade. NIRVANA i neki drugi tuženi zadržali su ovu poziciju u svojim odgovorima na trajne zahteve tužioca da prestanu sa svojim nezakonitim ponašanjem u SAD-u i inostranstvu. ”

Ovo nije jedina bitka za kršenje autorskih prava u kojoj je trenutno uključena NIRVANA. Tokom poslednje tri godine, NIRVANA je umešana u dugotrajni pravni sukob protiv modne kompanije Marc Jacobs zbog dizajna majica “srećnog lica”.

Još je zanimljivo šta je se dogodilo 1992. godine – Naime, nepoznati britanski duo Nirvana podneo je sudsku tužbu protiv slavne američke grandž grupe Nirvana zbog povrede prava, tvrdeći da su oni svoj naziv registrovali 1968. Spor je rešen izvansudskom nagodbom u korist britanskih muzičara.

 

Highwaystar Magazine radio