Otkazan koncert Batushke

Inkarnacija benda Batushka Krzystofa Drabikowskog, uz podršku Kanonenfieber i Bueren, čiji je nastup bio zakazan za 23. novembar otkazan je zahvaljujući pritiscima udruženja građana „Pravoslavna kultura“ iz Valjeva.

“Pošto ne možemo garantovati sigurnost aktera ovog koncerta uključujući publiku, bend i sve zaposlene na mestu održavanja koncerta, primorani smo da ga otkažemo. Ulaznice kupljene preko Gigstixa mogu da se vrate u narednim danima na mestu gde su i kupljene, kao i one kupljene online. Hvala na razumevanju i podršci.”- navodi se u zvaničnom saopštenju.

Da podsetimo, poljski bend Batushka, se sredinom prošle decenije probio u metal andergrandu zahvaljujući mračnoj kombinaciji surovog, atmosferičnog black metala sa pravoslavnim crkvenim pojanjem.

Nakon „shizme“ koja je zadesila projekat krajem 2018. godine, kada je, sada bivši vokalista, Bartłomiej Krysiuk (ex-Hermh), navodno pokušao da Krzysztofu Drabikowskom, principijelnom autoru muzike i tekstova na prvom albumu Литоургиiа (Liturgiya), preotme bend, sukobljene strane završile su na sudu, u postupku vezanom za intelektualnu svojinu koji još uvek traje. Krysiukova inkarnacija benda takođe je uspešno sprovela svoj nastup u Barutani u oktobru.

Planirani koncert je privukao pažnju šire javnosti nakon javnog obraćanja Monaha Arsenija Jovanovića, igumana manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice, takođe poznatog kao Manastir Ribnica, u kojem je pozvao građane na miran protest protiv „satanista iz Poljske“. Jovanović je istakao kako bend izlaže ruglu pravoslavnu ikonografiju i odežde, opisujući pojavu i nastup benda, kao „blasfemiju“ i „hulu“ na crkvu i pravoslavlje.

Udruženje građana „Pravoslavna kultura“ je ubrzo nakon objavilo javno pismo patrijarhu Porfiriju, u kojem apeluju na njegov autoritet u cilju sprečavanja održavanja događaja kojim se, prema navodima, „vređa javni moral, kultura, vera i tradicija našeg naroda“. Advokat udruženja lično podnosi opomenu pred krivičnu prijavu organizaciji Dorćol Platz gde je koncert trebalo da se održi, pri čemu mu je od strane organizacije saopšteno da je događaj otkazan.

Izvor : Balkanrock.com