Foto: Đorđe Kojadinović/Ringier

OTVOREN JE 17. MEĐUNARODNI FILMSKI I MUZIČKI FESTIVAL KUSTENDORF

Italijanski reditelj Matteo Garrone je na putu za Mećavnik proslavio svoju nominaciju za Oskara.

Jedan od živih primera umetničke slobode, inspiracije i verovanja u sedmu umetnost jeste naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica. On je za potrebe snimanja svog filma na razmeđu dve srpske planine, Zlatibora i Tare, izgradio danas poznati Drvengrad. Svake godine se krajem januara u ovom etno-selu održava festival, koji je američki filmski magazin „MovieMaker“ uvrstio među 25 najboljih filmskih festivala u svetu.

Kako se manifestacija ove godine održava do 27. januara, iza nas su već dva dana raznovrsnog programa. Priliku da svojim originalnim delom – „Ja, kapetan“  poželi dobrodošlicu u okviru programske celine „Savremene tendencije“, prve večeri imao je već istaknuti reditelj Matteo Garrone. Kusturica je nagradu „Drvo života“ dodelio upravo nominovanom oskarovcu, a simbol nagrade je podrška budućem stvaranju u filmskoj industriji.

Foto: Đorđe Kojadinović

Drugi dan festivala bio je rezervisan za retrospektivu velikana Tengiza Abuladzea i njegov film „Drvo želja“ iz 1976. godine. Nakon završene prve programske celine, usledila je projekcija filma „Moja švajcarska vojska“  reditelja Luke Popadića. Reklo bi se da su u okviru savremenih tendencija omiljeni Italijani, s obzirom da je drugi po redu u ovoj kategoriji imao priliku da se predstavi Eduardo de Angelis sa svojim ostvarenjem „Komandante“.

Konačno, došao je trenutak da šestoro mladih umetnika pred punim projekcijskim platnom započnu takmičarski deo festivala. Na repertoaru su se našli filmovi mladih autora iz Meksika, Rusije, Finske, Uzbekistana, Egipta i Češke. Do poslednjeg dana festivala, oni će se boriti sa još 11 filmskih stvaraoca iz svih krajeva sveta, među kojima je i naša predstavnica Maša Šarović, čiji film nosi naslov „9-5“. Takmičari će se nadmetati za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za jednu posebno važnu nagradu koja nosi naziv po slovenačkom filmskom snimatelju i prijatelju Emira Kusturice, Vilku Filaču.

 „Ne nadzor, kinematografija!“ – slogan je ovogodišnjeg Kustendorfa, kojim festival želi da ukaže na funkcije kamere koja je od, nekada mašine za vizije, danas postala mašina za nadziranje.

Kompletan program festivala pogledajte na ovom linku.