Foto Nebojša Babić

OVAJ SVET SE MENjA: Bajaga i Instruktori objavljuju novi album 14. septembra

NOVI, 13. studijski album Bajage i “Instruktora” nazvan “Ovaj svet se menja”, sa devet pesama, pojaviće se u prodaji, kako je planirano, 14. septembra.

Kao i prethodno izdanje “U sali lom”, i ovaj album zajednički objavljuju dve najveće diskografske kuće u regionu, PGP RTS i “Kroacija rekords”.

Bend je iskoristio koncertnu pauzu usled pandemije virusa korona, i snimio izdanje koje većim delom čine odavno poznate pesme, koje je Bajaga ranije radio za druge izvođače, ili za film, pozorište i TV. Tako su nove verzije dobili hitovi Zdravka Čolića “Tvoje oči” i “Moja draga”, pa “Ja sam se ložio na tebe” koju je Bajagić napisao kao član “Riblje čorbe”, “Ni na nebu ni na zemlji”, naslovna pesma iz istoimenog filma, tema iz serije “Otvorena vrata”, kao i “Mladost” iz predstave “Ženidba i udadba”, sa izmenjenim tekstom, uz posvetu Arsenu Dediću.

Pored naslovne pesme, koja otvara album i za koju će uskoro biti snimljen prvi spot, tu su još dve ovogodišnje numere, obe vezane za film “Hotel Beograd”. Publici je već dobro poznata “Darja”, sa Milošem Bikovićem, a pesma “Kako se to naziva” čuje se u odjavnoj špici ovog ostvarenja. Na albumu je još nekoliko gostiju, a najznačajniju ulogu među njima imao je Vukašin Marković, vođa sastava “Ajri Ef-Em”. Pored toga što je učestvovao vokalno i svirajući trombon, on je i dizajnirao omot, koji je koncipiran tako da izgleda kao stranice pasoša.

Promocija albuma će se odvijati u skladu sa situacijom zbog virusa kovid 19. Za sada, jedini zakazan koncert Bajage i “Instruktora” je nevezan za novo izdanje, sa horom i orkestrom, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, 13. septembra na ARM stadionu u Skoplju.

– Tu bi moglo da stane 10.000 ljudi, ali u prodaji je između 1.500 i 2.000 ulaznica – navodi Bajaga. – Svi u publici će biti sa maskama. To je naš prvi koncert posle nastupa 7. marta u Osijeku. U Skoplju sviramo sa makedonskim orkestrom i horom.

– Naš menadžer Gane Pecikoza stalno nam je predlagao da snimimo ovako nešto – kaže Bajaga. – Nikada nisam pevao “Ja sam se ložio na tebe”, “Moja draga”, “Tvoje oči”, mnogo ljudi voli pesmu iz “Otvorenih vrata”… Za vreme korone smo se, uglavnom, bavili otkazivanjem koncerata, shvatili smo da jedino može da nas izvadi to da sednemo i nešto radimo. Pripremali smo album dva meseca, bili mesec dana u studiju, i mislim da smo na dobar način iskoristili ovo mrtvo vreme.