Peter Gabriel nakon 12 godina izdaje novi album

Peter Gabriel, pionir world muzike i nekadašnji vokal Genesisa, najavio je novi studijski album.

Deseti studijski album, “i/o” najavljen je za 1. decembar. Radi se o Gabrielovom Faustu. Naime, album naslovljen “i/o” je Gabriel najavljivao još od 2002. godine. Od prve najave “i/o” Gabriel je izdao još tri studijska albuma, koja su se većim delom odnosila na obrade i ponovno aranžiranje starog materijala. Izdajom albuma će i završiti Gabrielov projekt izdavanja singla svakog meseca.

Naime, u sklopu tog projekta je Gabriel već 6. januara izdao prvi singl, “Panopticom”. Nakon toga je izdano još devet singlova, što znači da je većina “i/o” već poznato. Dve pesme koje su još neizdate su “And Still” (28. oktobra) i “Live And Let Live” (27. novembra). Tako će zapravo ceo album biti predstavljen pre službenog izdavanja albuma “i/o”.

Naslovnica albuma “i/o”. Foto: promo (petergabriel.com)

Album “i/o” će obraditi teme povezanosti čoveka sa svetom, kao i teme otuđenosti, nadzora te korena terorizma. Na “i/o” svira i Gabrielov dugogodišnji bend (David Rhodes na gitari, Tony Levin na basu i Manu Katché na bubnjevima). Na albumu će se pojaviti i Richard Russell (vlasnik izdavačke kuće XL Recordings), jazz pijanista Tom Cawley, flautistkinja Rioghnach Connolly i drugi. U jednoj od pesama, “Road to Joy”, na albumu se javlja i Brian Eno. Za potrebe grafičkog opremanja “i/o” skupila se prilično impresivna ekipa umetnika – između ostalog su učestvovali i Nick Cave, Ai Weiwei i Olafur Eliasson.

Gabriel je već ispromovisao nadolazeći album turnejom “i/o”. Turneju od 22 koncerata započeo je još 18. maja u poljskom Krakovu, dok je poslednji koncert odsvirao 25. juna u Dablinu.