The Rolling Stones objavili dugo iščekivani “Hackney Diamonds”

The Rolling Stones su izdali dugoiščekivani, 26. po redu album, “Hackney Diamonds”.

Album je bio najavljivan singlovima “Angry” i “Sweet Sounds of Heaven”, na kojim su učestvovali i Lady GaGa i Stevie Wonder.

Na 12 pesama iskonskog bluesa bez previše okolišanja javljaju se još i Elton John (“Get Close”, “Live By the Sword”) te Paul McCartney (“Bite My Head Off”). Na albumu se bendu priključuje i Bill Wyman, basista Stonesa od 1962. do 1993.

Osim originalnog materijala, Stonesi su u novom album dodali i obradu “Rollin’ Stone”, blues standarda, kojeg je 1950. godine izdao Muddy Waters. Upravo po toj pesmi je bend i dobio ime.

Omot

Nepokorivi Stonesi nastavili su i nakon smrti bubnjara Charlieja Wattsa, koji je umro pretprošle godine nakon borbe s rakom. Na bubnjevima ga je za potrebe snimanja albuma zamenio dugogodišnji saradnik Steve Jordan. Naprotiv tome, bubnjeve Wattsa na novom albumu možemo čuti u “Mess It Up” i “Live by the Sword”. Ime albuma dolazi iz metafore za slomljeno staklo nakon provala u Hackneyju, predgrađu Londona poznatom po kriminalu.

Šuškalo se mnogo i o potencijalnoj turneji Rolling Stonesa. Bend bi imao što za proslaviti, obzirom kako već druge godine slavi 60 godina od izdaje prvog albuma, “The Rolling Stones”. Iako još uvek ništa nije potvrđeno, bend je ovih dana najavio mogućnost turneje “ako budu svi živi”. Album je izašao nakon svega četiri nedelje snimanja. “Hackney Diamonds” prvi je studijski album Stonesa nakon 2016. godine kada su izdali album obrada blues standarda “Blue & Lonesome”. Poslednji album sa originalnom muzikom, “A Bigger Bang”, izdali su 2005. godine.

Svakako vredi napomenuti da “Hackney Diamonds” neće biti poslednji album Stonesa. Naime, Mick Jagger je prošlog meseca u intervjuu za New York Times izjavio kako je sledeći album već “75% dovršen”.