Phaneron objavili novi singl

Izroni van“ je drugi singl zagrebačkog alt. rock benda Phaneron, koji govori o borbi s unutrašnjim strahovima, često interpretiranim kroz anksiozne poremećaje s kojima se većina ljudi danas bori.

“Tjeskoba često ne bira ni vrijeme ni mjesto i to može biti ozbiljan problem, pogotovo ako se čovjek nikada prije nije susreo sa sličnim. Kao i do sad, i ovaj sam put u ovoj pjesmi htio dočarati priču mladog čovjeka, koji pokušava unutar sebe pronaći baš onu misao, koja će mu pomoći da na kraju izroni van, odnosno probudi se, vrati u realnost i shvati da možda ipak postoji rješenje za nešto što se samo u trenutku čini nemogućim. Ta mlađa ili starija osoba mora zaokupirati svoj um i misli sa što pozitivnijim stvarima, no ako ih nedostaje, sigurno ima ljudi, koji su u blizini i voljni slušati.“ – rekao je Stefan Nožica, vokal benda, dodajući  “Koncept spota prikazuje borbu, te vlastito izranjanje iz unutarnjih strahova, koje je bilo bitno prikazati u obliku sjena. To smo postigli igrom boja, te rasvjete, gdje nam je također pomogao Roko Birimiša. Kroz sami spot vlastite sjene nas prate, ali ih na kraju uspijevamo pobijediti, iz čega i sama ideja pjesme proizlazi.“

Za aranžman i tekst, zaslužan je celokupan bend, a ideju i tematiku spota potpisuje talentovani umetnik Toni Mijač. Bend je trenutno u fazi rada na novim pesmama i promocije ovogodišnjeg albuma “Rekord Ploča“. Želja za iduću godinu je da snime novi materijal i predstave ga uživo publici, kao i ostale pesme, koje su obeležile bend od samog početka.

Phaneron je alternativni rock bend koji je nastao krajem 2013. godine kao akustični projekat Nikole Lugovića; 1990. (bass, akustična gitara; ex bend Kanis Mater) i Stefana Nožice; 1989. (vokal; ex bend Penny Lane). Nakon par meseci probi i sviranja, napravili su dovoljno materijala za prvi akustični EP na engleskom jeziku “Memories” te su izbacili prvi singl i spot za pesmu ‘’Cold Sharped Knife’’.

Ubrzo nakon toga upotpunjuju bend, te nastupaju u nekoliko značajnijih prostora kao što su Sax, Tvornica Kulture, Vintage Industrial Bar itd. Danas, uz Stefana i Nikolu, bend čine Hrvoje Ćurlin; 1989. (gitara), te David Lipovac; 1993. (bubnjevi). Zvuk benda obeležili su smerovi poput grungea te određeni delovi funka i proga-rocka. Bend je početkom leta 2016. izbacio EP ”Live in Sax” te je nastupao na INmusic fesivalu. Kroz proleće/jesen 2018. bend je pod producentskom palicom Lea Anđelkovića snimio album naziva “Rekord Ploča” koji je objavljen početkom 2019. godine. ”Rekord Ploča” je album prvenac benda na kojem vokalne harmonije upotpunjuje Leo Anđelković a pridružio mu se Yogi Lonich na električnoj gitari (Chris Cornell) solažom na pesmi “Kreni Dalje” ujedno i prvim singlom albuma. Treba napomenuti da na svim sadašnjim koncertima prezentuju svoj autorski rad na hrvatskom jeziku.

Ceo album možete poslušati ovde, a najnoviji singl “Izroni van” u videu ispod.