Tue. Nov 30th, 2021

Annamaria DiSanto/WireImage

Pirotehničar grupe Rammstein otkriva koliko goriva bend koristi po koncertu

Rammstein nisu samo poznati po svojim eksplicitnim pesmama, već imaju reputaciju i po tome što imaju jedan od najspektakularnijih live nastupa u metal svetu.

Nikolaj Sabottka radi na pirotehnici za bend, i on je otkrio koliko goriva bend koristi po nastupu.

Tokom intervjua za Ultimate Guitar, Sabottka je objasnio da je počeo da radi sa Rammstein-om 1996. godine kao njihov menadžer turneje i produkcije. Međutim, vremenom se sve više bavio pirotehnikom jer je frontmen Til Lindeman prvobitno upravljao tim stvarima.

„Pa, bend je počeo bez profesionalnih pirotehničara, osim što je Till bio jedan od njih, i imao je neke prilično neortodoksne načine nastupa uživo sa eksplozivom. Iako je to prilično brzo povećalo njihovu popularnost, takođe je ostavilo neka mesta i vatrogasne vlasti ne tako srećne. A dobar deo mog rada tokom nekoliko godina bio je baš ovo da sredim, dok je koncert morao da izgleda još spektakularnije, a mi smo i stalno pomerali granice“, rekao je on.

Jedna od glavnih komponenti Sabotkinog posla je procena veličine prostora kako bi se odredio dizajn za efekte plamena. Takođe mora da sarađuje sa vlastima, kao što su vatrogasci, kako bi se uverio da će spektakl biti bezbedan za sve.

„Možda uopšte nemate problema u jednom gradu, ali morate da pređete još više i obezbedite tonu dodatne papirologije i testova, na licu mesta, u nekom drugom – sve to može biti u jednoj zemlji i samo nekoliko sati udaljeno od vašeg koncerta”, objasnio je on.

I koliko je goriva potrebno da se održi jedna od ovih ekstravagantnih metal emisija?

„Trenutna postavka za jedan stadion koristi otprilike 1000 litara [oko 265 galona]“, otkrio je Sabottka.

Nemački metalci će ponovo osvetljavati stadione u Evropi počevši od maja 2022. godine, a zatim će krenuti preko bare u avgustu. Našim prostorima najbliži grad u kom će nastupiti je Prag, a celu listu koncerata možete videti ovde.

Izvor : Loudwire.com

Highwaystar Magazine radio