PHOTO : MARINA PEŠIĆ

POSLEDNJI ROMAN MIŠE ALEKSIĆA OD DANAS U KNJIŽARAMA

Mnoštvo interesantnih, intrigantnih i manje poznatih pojedinosti iz života popularnih muzičara otkriva u svom romanu “Preko trnja” legendarni basista Riblje čorbe, nedavno preminuli Miša Aleksić.

Talentovani gitarista Džoni postaje član Zvezda, rok benda u usponu. Brzo stiče nove prijatelje i horde obožavateljki. Popularnost ima svoje dobre ali i loše strane. Da li će Zvezde uspeti da se izbore sa brojnim pritiscima, prevrtljivim menadžerima i jakom konkurencijom?

Aleksić u romanu otkriva brojne detalje koji su neizostavni deo rokerskog života od koketiranja sa porocima do provoda sa grupi devojkama. Ipak, glavni motiv je pronalaženje prave i iskrene ljubavi. Čitaoci će moći da steknu sliku kako su se ljudi zabavljali bez mobilnih telefona i interneta, a nove pesme mogle da se čuju samo na radiju.

Preko trnja, cover

Objavljivanje ove knjige bilo je Mišina velika želja i da danas može da je uzme u ruke, bio bi presrećan, rekla je njegova ćerka Mina Aleksić.

– Miša je mnogo čitao autobiografije poznatih rokera, uspešnih ličnosti, pisaca… To ga je inspirisalo da krene sa pisanjem novog romana, koji je delimično autobiografski, ali je priča prikazana kroz prizmu mladog basiste iz jednog benda osnovanoh osamdesetih godina prošlog veka. Tokom pisanja, bio je u svom svetu, ponovo u godinama koje su mu bile najdraže. Konsultovao se i sa mnom oko nekih ideja, oko preokreta u romanu, oko bezizlaznih i uzbudljivih situacija, kako bih mu pomogla da napravi dobar rasplet. Davala sam mu komentare i ideje, ali roman nisam uzimala da čitam dok ga je pisao – rekla je Mina Aleksić.

Miroslav Aleksić, poznatiji kao Miša, gotovo ceo svoj profesionalni vek je posvetio rokenrolu. Svirao je u nekoliko manje afirmisanih sastava, ali i u poznatoj grupi SOS, u stvari prethodnici Riblje čorbe. Jedan je od osnivača te grupe, koja je s vremenom izrasla u domaćeg gorostasa rok muzike, čija je slava daleko prevazišla granice domovine. Preminuo je 29. novembra 2020. godine.

“Preko trnja” Miše Aleksića možete naći od danas, petka 26. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

https://www.youtube.com/watch?v=rsO5wTRbljQ&ab_channel=CaneSmiljanic

Izvor : Headliner.rs