Wed. May 12th, 2021

PREMINUO AL SCHMITT, PRODUCENT I INŽINJER ZVUKA POZNAT PO RADU SA SINATROM, MCCARTNEYEM, PRESLEYEM, TOTOOM I DRUGIMA

Al Schmitt, 23 puta nagrađeni Grammy producent i inženjer zvuka, umro je u 91. godini.

Tokom svoje sedam decenije karijere, Schmitt je tokom decenija radio zajedno sa skoro svim imenima popularne muzike, pokrivajući širok spektar stilova, zvukova i generacija. Frank Sinatra, Sem Cooke, Ray Charles, Paul McCartney, Elvis Presley, Brian Wilson, Joni Mitchell, Rod Stewart, Neil Young, Steely Dan, Jackson Browne, Toto, Quincy Jones, Hot Tuna, Madonna, Michael Jackson, Jefferson Airplane i desetine njih je uključeno u njegov dugački životopis.

Za Schmitta je svet snimanja muzike bio i deo njegovog detinjstva. Rođen u Bruklinu 1930. godine, često bi išao podzemnom železnicom na Manhattan kako bi provodio vreme u studiju za snimanje svog strica, Harry Smith Recording, gde bi se s vremena na vreme pojavljivale legende poput Binga Crosbija, Andrew Sisters, Orson Welles-a i Les Paul-a.

Nakon služenja mornarice, 19-godišnji Schmitt počeo je da radi kao šegrt u studiju za snimanje Apex, gde je počeo da uči zanat. Jednog popodneva našao se jedini u studiju sa Duke Ellingtonom. „Stalno sam mu govorio:„ Gospodine Ellington, nisam kvalifikovan za to “, setio se kasnije Schmitt u jednom intervjuu. „Potapšao me je po nozi, pogledao me u oči i rekao:„ U redu je, sinko, proći ćemo kroz ovo. “ Na kraju su zajedno snimali pesme.

Schmitt se na kraju preselio u Los Angeles, gde je 1963. dobio posao u RCA, ali je 1966. otišao da radi kao nezavisni producent (postajući jedan od prvih inženjera koji je u potpunosti postao slobodan i privatno radio) i proveo narednih šest decenija radeći zajedno sa nekim od najboljih rok, džez i R&B umetnika.

Dobitnik je više Grammy nagrada od bilo kog drugog inženjera ili producenta – uključujući nagradu za životno delo 2006. godine – i snimio je i miksao više od 150 zlatnih i platinastih albuma.

 

Highwaystar Magazine radio